Retete culinare: Musaca de vinete

Printeaza

O reteta de musaca de vinete din: ulei de masline, ceapa, usturoi, carne de miel, pasta de tomate, sare de mare, piper, rosii, scortisoara, mirodenii picante, vin, oregano, vinete, unt, faina, lapte, branza cheddar si oua.

Ingrediente:Musaca de vinete

  • 3-4 linguri de ulei de măsline, plus o cantitate suplimentară pentru uns
  • 3  cepe mari, curăţate şi tocate mărunt
  • 4  căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi mărunt
  • 1  kg de carne de miel tocată
  • sare de mare şi piper negru
  • 200 ml de vin roşu
  • 4 linguri de pastă de tomate
  • 2  cutii a 400 g de roşii-prunişoară la conservă
  • 2 batoane de scorţişoară
  • 1/2 de linguriţă de amestec de mirodenii picante
  • 1  mână de oregano proaspăt, tocat mărunt
  • 2  vinete mari

Sos de brânză:

  • 75 g de unt
  • 75 g de făină albă
  • 600 ml de lapte integral
  • 150 g de brânză Cheddar, rasă
  • 2 ouă bătute

 

Mod de preparare:

Incingeţi uleiul de măsline la foc potrivit, într-o cratiţă mare. Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi căliţi-le până când se înmoaie şi se rumenesc uşor. Măriţi uşor flacăra, adăugaţi carnea, sare şi piper şi căliţi totul, amestecând până când carnea se rumeneşte uniform. Turnaţi vinul şi lăsaţi-l să clocotească până când se evaporă aproape în întregime, apoi adăugaţi pasta de tomate, roşiile, scorţişoara, mirodeniile picante şi oregano. Lăsaţi-le să fiarbă la foc mic 30-35 de minute, amestecând din când în când.

Intre timp, tăiaţi vinetele rondele groase de 1,5-2 cm. Ungeţi-le cu o cantitate suficientă de ulei de măsline şi presăraţi un praf de sare şi puţin piper. Puneţi-le într-o tigaie la foc mare şi prăjiţi-le pe rând, aproximativ 2 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc uşor.

Preîncălziţi cuptorul la 200°C (cuptor electrici/treapta 6 (cuptor cu gaz). Pentru a prepara sosul, topiţi untul într-o tigaie antiaderentă, adăugaţi făina şi amestecaţi cu o lingură de lemn 1-2 minute. Micşoraţi flacăra şi adăugaţi treptat laptele. Lăsaţi la foc mic 8-10 minute, apoi amestecaţi 100 g de brânză şi câteva mirodenii. Luaţi tigaia de pe foc, lăsaţi-o să se răcească, apoi bateţi ouăle.

Aranjaţi un strat de felii de vinete într-o cratiţă termorezistentă de 2 litri. Scoateţi batoanele de scorţişoară, apoi puneţi peste stratul de vinete jumătate din cantitatea de carne şi turnaţi o treime din sosul de brânză. Repetaţi aceste straturi, apoi acoperiţi cu alt strat de felii de vinete, turnaţi restul de carne deasupra şi presăraţi brânza rămasă. Daţi musacaua la cuptor 35-45 de minute, până când partea de sus devine rumenă. Lăsaţi-o să stea 5 minute sau chiar mai mult, înainte de servire.

Musaca de vinete

Musaca de vinete

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.