Reţeta fripturii sănătoase

Printeaza

De ce trebuie friptă carnea pe plită

Carnea friptă la flacăra produsă prin arderea gazului este mult mai periculoasă pentru sănătate, comparativ cu cea preparată pe o plită electrică. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din oraşul norvegian Trondheim.

Oamenii de ştiinţă au comparat mai multe modalităţi de a prepara o friptură: pe un foc cu flacără produsă de gaz sau pe plită electrică, cu margarină sau cu ulei de soia. Experimentul a constat în frigerea a 17 bucăţi de carne de vită de 400 de grame fiecare, timp de 15 minute, într-o bucătărie echipată cu o hotă, în condiţii similare celor dintr-un restaurant din Europa occidentală.

Specialiştii au măsurat, în jurul punctului de frigere, concentraţiile de hidrocarburi aromate policiclice (HAP) sau aldehide, considerate potenţial cancerigene, dar şi concentraţiile de particule ultrafine, suspecte de faptul că ar fi toxice pentru plămâni. Cele mai mari concentraţii de naftalină, singura HAP detectată, se înregistrau atunci când bucăţile de carne erau fripte în margarină, la flacără produsă de gaz. Cele mai ridicate concentraţii de aldehide s-au înregistrat în timpul frigerii pe flacără provenind din combustia gazului, indiferent de grăsimea folosită.

Expunerea la fumul de combustie – cât mai redusă

Oamenii de ştiinţă norvegieni au declarat că nivelurile de poluanţi obţinuţi în timpul acestui experiment erau inferiori limitelor de securitate, recomandând totuşi ca “expunerea la fumul de combustie să fie redusă cât mai mult posibil”.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că atunci când prăjim carne, indiferent dacă alegem grătarul clasic, plita bunicii, aragazul, plita electrică sau cuptorul cu microunde, trebuie să avem grijă ca bucata de carne să nu intre în contact direct cu sursa de căldură. “Dacă sub grătar vom avea foc direct, atunci grăsimea scursă din carne se va aprinde şi va genera substanţe cancerigene, iar acest lucru se întâmplă pentru că prin arderea cărbunilor se generează substanţe extrem de toxice care, odată cu fumul, contaminează şi alimentele”, explică prof. dr. Mencinicopschi. Mai mult, medicul recomandă evitarea cuptorului cu microunde, deoarece acesta degajă substanţe cancerigene în preparate.

“Cuptorul cu microunde generează un câmp electromagnetic a cărui polaritate se schimbă de miliarde de ori pe secundă”, adaugă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta completează că un pui făcut la cuptorul cu microunde nu va fi rumenit, suculent, savuros, aşa cum se întâmplă la cuptorul cu infraroşii. “Puiul rezultat va fi unul toxic, devitalizat, deoarece încălzirea deodată în toată masa alimentului nu permite formarea unei cruste exterioare alcătuită din proteine şi zaharuri, care să protejeze pierderea apei, aromelor şi sucurilor. Un pui făcut la microunde va fi uscat, deschis la culoare şi fără aromă”, explică medicul.

Folosiţi instrumente din ceramică

Pentru a găti sănătos şi pentru a păstra cât mai mult valoarea biologică a ingredientelor trebuie să folosim instrumente de gătit performante, compatibile cu alimentele, recomandă nutriţioniştii. “Se vor prefera instrumentele confecţionate din ceramică, sticlă, oţel inoxidabil alimentar şi formă smălţuită.

Se vor evita cele din aluminiu, folia de aluminiu, cupru, cu acoperire de teflon de slabă calitate sau cu smalţul deteriorat, deoarece pot elibera substanţe toxice”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Via

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.