Reteta de bors
PrinteazaReteta de bors din: apa, tarate de grau, faina, husti.
- 10l apă
- 1,5 kg tărâţe de grâu
- 500 g făină de porumb
- o farfurie de huşti rămase de la alt borş
Mod de preparare:
Vasul în care se face borşul trebuie să fie opărit. Se pune apa să clocotească; direct în vasul pregătit, se prepară o plămădeală din tărâţe de grâu şi faină de porumb, amestecate apoi cu apă rece şi se lasă cam o jumătate de oră.
Peste ea se toarnă apă clocotită, iar după ce s-a răcit puţin, se pun şi huştile şi se amestecă bine. Pentru ca fermentaţia borşului să se facă repede se pune vasul la un loc călduţ. După 12-24 de ore, borşul este acrit.
Se toarnă puţină apă rece m el şi se păstrează la un loc rece. în cazul când se face borşul pentru prima oară şi lipsesc huştele, se prepară o maia din 250 g faină de porumb şi amestecată cu apă fiartă.
Când se mai răceşte puţin, se mai adaugă două linguri de faină de grau. Se amestecă şi se lasă să dospească 12 ore.
Această maia se adaugă în locul huştelor.
Pofta buna!