Retenţia de apă – cele mai comune cauze

Printeaza

Retenţia de apă – cele mai comune cauzeRetenţia de apă – cele mai comune cauze. Edemul sau retenția de apă este un simptom foarte comun întâlnit înainte sau în timpul sarcinii și duce la umflarea picioarelor, a gleznelor și a mâinilor.

Edemul este frecvent și la persoanele inactive și la cei care urmează tratamente medicamentoase pe termen lung.

Retenția de apă nu este o stare care să pună viața în pericol, dar poate indica de multe ori o problemă mai gravă de sănătate, cum sunt insuficiența cardiacă sau boli de rinichi.

Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, retenția de apă pot fi prevenită, tratată și umflăturile reduse.

Aport excesiv de sodiu

În cazul unui consum de alimente bogate în sodiu și a unui aport insuficient de apă, corpul intră într-un „mod de rezervă“, și începe să-și păstreze apa. Astfel, celulele se pot mări cu până la de 20 de ori.

Mai mult decât atât, sarea nu este singurul aliment care este bogat în sodiu, ci și unele condiment ori carnea procesată. Pe de altă parte, există o sare care nu duce la retenția de apă. Este vorba de sarea de mare din Himalaya.

Deficit de vitamina B6

Vitamina B6 este responsabilă de nivelul apei în organism, astfel încât dacă ea lipsește, este posibil să suferi de retenție de apă. Un studiu realizat de „Journal of Sciences Caring “ a arată că pentru femeile care au suferit de retenția apei din cauza sindromului premenstrual aportul de vitamina B6 a fost benefic.

Mai exact, s-au redus foarte mult simptomele sindromului premenstrual. Totodată, include în dietă alimente bogate în vitamina B6 (pui, ton, curcan, semințe de floarea-soarelui, fructe uscate, nuci, fistic, carne de vită macră și banane).

Lipsa potasiului

Acest mineral este responsabil de buna funcționare a țesuturilor și a celulelor. Și anume, este un electrolit necesar pentru echilibrul apei în organism.

Consumul de alimente bogate în sare, transpirațiea excesivă și lipsa legumelor și a fructelor ce au în compoziție potasiu poate duce la epuizare, situație ce contribuie la edem.

Totodată, lipsa potasului favorizează și alte probleme de sănătate: creștere în greutate, crampe și spasme musculare. Potasiul se găsește în aproape toate fructele, dar cea mai mare cantitate se întâlnește în pepenele galben și verde.

Deshidratare

Cantitățile insuficiente de apă duc la deshidratarea organismului. În acest caz, corpul reacționează prin reținerea apei ca o modalitate de a supraviețui.

Consumul regulat de apă și de băuturi bogate în potasiu poate reduce edemul și preveni deshidratarea.

 

 

Articol preluat de aici.

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.