RESTAURANT VS FAST-FOOD. Studiu: pastele şi Quesadilla îngraşă măi rău decât hamburgerii şi cartofii prăjiti

Printeaza

pastele_ingrasa_mai_rauÎn condiţiile în care necesarul zilnic, total, calculat pentru un adult tânăr, sănătos, cu activitate fizică moderată este de 2.000 de calorii, iar un meniu clasic consumat la un restaurant fast-food, fiind alcătuit dintr-un hamburger, cartofi prăjiţi şi o băutură răcoritoare poate aduce peste 1.500 de calorii/porţie, putem aprecia că da, mâncarea “junk-food” îngraşă. Însă, cercetătorii americani au demonstrat că nici alimentele servite într-un restaurant normal nu stau mai bine la numărul de calorii.

Sărace în nutrienţi esenţiali, alimentele de tip fast-food (n.r., gustări rapide) sunt considerate bombe calorice, ce abundă în grăsimi nesaturate şi care pot creşte foarte mult riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, a diabetului şi a obezităţii. Studiile arată că un regim hipercaloric dezvoltă obezitate abdominală, diabet zaharat şi multe alte afecţiuni periculoase, iar mâncarea “junk-food” chiar şi consumată în cantităţi mari, nu ţine de foame şi asta pentru că este extrem de săracă în fibre, vitamine şi minerale esenţiale. Indiferent cât de diversificată şi gustoasă ar părea, alimentaţia compusă din gustări rapide, în care intra: pui prăjit, cotlete prăjite, hamburgeri, sandwichuri dintre cele mai variate, sosuri, cartofi prăjiţi, salate, fasole, deşerturi îngheţată, sucuri, gogoşi, biscuiţi, chipsuri, batoane de ciocolată etc. este cât se poate de nesănătoasă. Specialiştii citaţi de sfatulmedicului.ro apreciază că, de-a lungul timpului (perioadă analizată fiind 1977-1996), contribuţia snacks-urilor la aportul caloric, în special al copiilor cu vârsta între 2 şi 5 ani, a crescut cu peste 30%. Acesta pare a fi şi procentul adolescenţilor care consumă zilnic mâncare fast-food. Dieta acestora este foarte sever modificată, deoarece majoritatea caloriilor provin din băuturi carbogazoase, din produse prăjite, din glucide, în timp ce lactatele, fructele şi legumele proaspete sunt aproape complet îndepărtate din alimentaţie. Însă, rezultatele unui studiu publicat recent în Statele Unite demonstrează că şi mesele luate în restaurante care nu fac parte din lanţurile de tip fast-food pot conţine un număr de calorii de până la trei ori mai mare decât necesarul zilnic.

 

Statistici îngrijorătoare

 

Cercetătorii au ales preparatele cele mai populare din cele mai frecventate nouă tipuri de restaurante din Statele Unite: cu specific mexican, american, chinez, italian, japonez, thailandez, indian, grec şi vietnamez. “În medie, preparatele analizate au conţinut de 1.327 de calorii, o cifră mai mare decât are nevoie să consume un adult la o singură masă”, a precizat Susan Roberts, directoarea laboratorului de metabolism Human Nutrition Research Center on Aging din cadrul Universităţii Tufts, principalul autor al acestui studiu, citat de Mediafax. Aproximativ 73% din mesele analizate conţineau mai mult de jumătate din necesarul zilnic de 2.000 de calorii recomandat de Agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente (FDA), în timp ce 7,6% conţineau mai mult decât necesarul zilnic de calorii. Mesele luate în restaurante italiene sunt cele mai bogate în calorii, media acestora fiind de 1.755 de calorii, urmate de restaurantele americane (1.494 de calorii) şi cele chinezeşti (1.474 de calorii). Mesele vietnameze şi japoneze sunt cel mai puţin bogate caloric, având în medie 922 de calorii, respectiv 1.027 de calorii.

 

Junk-food cu mai puţine calorii

 

– Şi la fast-food se poate mânca sănătos, într-o măsură sau alta, dacă în locul alimentelor prăjite în mult ulei le alegem pe cele fripte la grătar, dacă în locul sosurilor cu maioneză alegem salate şi apă plată, în locul băuturilor carbogazoase!

– Deşi par să completeze meniul perfect, cartofii prăjiţi sunt cât se poate de nesănătoşi şi adevărate bombe calorice, aşa că am putea, mai degrabă să îi preferăm sub formă de piure sau să optăm pentru o garnitură formată din orez cu legume!

– Deşertul nu trebuie să fie musai sub formă de îngheţată, tarte cu ciocolată sau foietaje cu mere şi am la fel de bine să comandăm o salată de fructe!

– În locul chiflei albe, pufoase, ar trebui să preferăm pâinea integrală, cu cereale! Şi blatul de pizza sau senvişurile pot fi din faină integrală.

– Chiar dacă nu putem să facem aceste schimbări şi pentru a ne satisface pofta de “junk-food” am putea măcar alege meniuri mici sau medii, nicidecum mari!

Articol preluat de aici.

1 comentariu

  1. Bine ma, hai sa mancam numai iarba!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.