Rata cu masline si ienibahar

Printeaza

Rata cu masline si ienibahar

Ingrediente:Rata cu masline si ienibahar

  • 1 rată
  • 300 g măsline
  • 50-60 g capere
  • 250 g ulei
  • 3-4 cepe
  • 50-100 g unt (amestecat cu ulei)
  • 150 g arpagic mic
  • 1 pahar vin
  • 1 lămîie
  • 1 foaie de dafin
  • 5 boabe ienibahar
  • 5 boabe de piper
  • 1 lingură bulion de roşii (sau 200 g roşii)
  • sare

Mod de preparare:

Curăţăm raţa. Tăiem în bucăţi de la încheieturi, iar pieptul îl despicăm în două, cu os cu tot. Retezăm aripile din umăr, fără muşchi. Gîtul îl tăiem sepa­rat. Labele nu se pun. Spălăm carnea, o scurgem bine, o sărăm puţin şi o ungem cu multă zeamă de lămie (pentru a o fră­gezi şi a-i înlătura mirosul specific). Apoi o lăsăm să stea dacă se poate chiar pînă a doua zi. Cînd facem mîncarea, scurgem zeama lăsată de bucăţile de car­ne, ştergem bucăţile cu un şervet şi pre­sărăm sare. Apoi le prăjim în ulei. Cînd devin aurii, le scoatem din tigaie.

Scurgem uleiul, îl strecurăm şi ştergem tigaia (fără a o spăla) cu o hîrtie groa­să. Apoi turnăm uleiul strecurat şi în el prăjim ceapa tăiată felii, pînă capătă cu­loare aurie. Dacă este prea puţin ulei, mai adăugăm, însă înainte de a pune ceapa. Turnăm puţină apă şi fierbem cea­pa prăjită, apoi o trecem printr-o sită. Intr-o crăticioară fierbem arpagic mă­runt, rotund, în apă fierbinte cu puţină sare. Prăjim apoi arpagicul în ulei pînă se face auriu.

Aşezăm raţa în cratiţă peste piureul de ceapă, adăugăm apă fierbinte şi fierbem la foc bun. Cînd raţa este pe 1/2 gata, turnăm vinul. Punem măslinele, capere desărate, arpagicul prăjit, foaie de dafin, ienibahar, piper şi lăsăm mîncarea să fiarbă încet. Cînd mîncarea începe să scadă, turnăm bulion de roşii gros, pră­jit în ulei, în tigaie, şi stins cu zeamă de la raţă. Potrivim sarea.

Curăţăm lămîia de coajă, înlăturînd şi partea albă de sub coajă, şi cînd mîn­carea este aproape gata, punem feliuţele de lămîie, fără sîmburi, potrivit de groa­se şi tăiate apoi în două. Lăsăm mînca­rea să scadă pînă se îngroaşe sosul. Cui îi place mîncarea mai roşie, poate adău­ga 1-2 roşii prăjite şi strecurate.

Scoatem mîncarea pe o farfurie şi o garnisim cu feliuţe de lămîie fără coajă şi fără sîmburi.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.