Rata coapta cu sos de mere

Printeaza

Rata coapte cu sos de mere din: rata, ulei de floarea soarelui, lamaie, baton de scortisoara, anason stelat, cartofi, nasturel, mere, unt, suc de mere.

Ingrediente:Rata_coapte_cu_sos_de_mere

  • 1 raţă, de aproximativ 1,5 kg
  • 1 linguriţă ulei de floarea-soarelui
  • 1 lămâie, înjumătăţită
  • 1 baton de scorţişoară
  • 2 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 1 anason stelat
  • 500g de cartofi mici
  • 4-6 fire de năsturel (sau frunze mici de salată), pentru decorat

pentru sosul de mere:

  • 3 mere
  • 25g de unt
  • 1 anason stelat
  • ¼ linguriţă praf de scorţişoară
  • ½ baton de scorţişoară
  • 150ml suc de mere

 

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 140º C/gaz 1, apoi se înlătură măruntaiele şi excesul de grăsime din interiorul raţei. Folosind o furculiţă mare se înţeapă uşor exteriorul pe întreaga suprafaţă – trebuie înţepată doar pielea, fără a străpunge carnea.

Se condimentează generos interiorul cu sare, piper şi se umple cu scorţişoară, usturoi, lămâie şi anason. Se unge exteriorul cu puţin ulei şi se asezonează cu sare şi piper. Se aşază raţa într-o tavă de copt suficient de mare, astfel încât să cuprindă şi cartofii care vor fi adăugaţi mai târziu. Tava se pune la cuptor pentru două ore, având grijă să se înţepe raţa din când în când. Între timp, se pun cartofii la fiert pentru 10 minute, astfel încât să fie aproape făcuţi.

Când au trecut cele două ore, se scoate tava din cuptor şi se creşte temperatura la 220º C/gaz 7. Raţa se scoate din tavă, aşezând-o separat. Se scurge cu grijă jumătate din cantitatea de grăsime acumulată. Se pun cartofii în tavă, se amestecă astfel încât să fie unşi pe toată suprafaţa cu grăsimea ramasă şi se împing spre marginile tăvii. Se aşază raţa în spaţiul rămas în mijlocul cartofilor şi se pune tava înapoi la cuptor încă 20-30 minute, pentru a se rumeni frumos.

Între timp, se pregăteşte sosul de mere. Se curăţă merele de coajă, se taie în felii subţiri şi se aruncă mijlocul cu seminţele. Într-o tigaie, se topeşte untul până fierbe, se adaugă feliile de măr şi condimentele şi se amestecă uşor pentru ca untul să îmbrace feliile de măr.

Se adaugă 100ml din sucul de mere, se acoperă tigaia şi se lasă să fiarbă uşor pentru 10 minute, amestecând din când în când. Dacă merele încep să se usuce în tigaie, se mai adaugă puţin suc de mere. Sosul se fierbe până când merele capătă consistenţa unui piure.Se scoate tava din cuptor şi raţa se aşază pe un tocător, pentru a se răci. Tava se ţine la cuptor pentru încă 20 minute până când cartofii s-au rumenit. În acest moment este gata pentru porţionat şi aranjat în farfurii.

Rata coapte cu sos de mere

Rata_coapte_cu_sos_de_mere

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Nu am mancat rata, dar tare as vrea sa gust si eu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.