Pui aromat si fasole in stil toscan

Printeaza

Incinge grătarul şi frige puiul câte 20-25 de minute pe fiecare parte, până devine auriu, crocant şi pătruns. Dacă ai un grătar cu capac, nu uita să îl foloseşti. Dacă nu ai aşa ceva, aşază peste pui o tavă adâncă sau un vas termorezistent. între timp, pregăteşte fasolea în cuptor ca în reţeta şi adaugă puţină supă spre final, dacă ţi se pare că arată uşor uscată. Poţi adăuga şi sucurile pe care le lasă friptura de pui după ce s-a odihnit.

Ingrediente:

  • 1 pui mare intreg, de aproximatic 1,5-2 kg
  • coaja rasa si zeama de la 1 lamaie
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2-3 fire de cimbru

pentru fasole:

  • 140 g pancetta, taiata cubulete (se poate inlocui cu bacon sau kaizer)
  • 4 tulpini de telina Apio, tocate marunt
  • 2 catei de usturoi mari, feliati
  • 4×400 conserva de fasole, scursa si clatita
  • 1 fir de cimbru
  • 1 pahar de vin alb (125-150 ml)
  • 300 ml supa de pui
  • 1 legatura mica de patrunjel

 

Mod de preparare:

Mai intai pregateste puiul. Asaza-l pe tocator cu pieptul in jos si cu pulpele spre tine. Foloseste o foarfeca buna de bucatarie pentru a taia de-a lungul spinarii si pentru a o indeparta. Deschide puiul precum o carte, intoarce-l cu pieptul in sus si preseaza-l pentru a-l aduce la acelasi nivel – astfel se va frige uniform.

Daca ai niste frigarui lungi, infinge doua in crucis prin pulpe si piept pentru a mentine puiul in aceasta pozitie. Asaza puiul intr-o tava untr-un vas incapator. Amesteca uleiul, cimbrul, coaja rasa si zeama de lamaie, asezoneaza si unge bine puiul cu acest amestec. lasa-l apoi la marinat in frigider peste noapte.

Pregateste fasolea. Mai intai prajeste pancetta intr-o tigaie nonaderenta – daca pui tigaia pe foc mic, nu vei avea nevoie de adaos de ulei. Dupa ce pancetta devine aurie si crocanta, scoate-o din tigaie si adauga telina Apio si usturoiul. Soteaza-le in grasimea ramasa in tigaie, timp de 10-12 minute, până ce se înmoaie. Transferă legumele împreună cu pancetta, cimbrul, fasolea, vinul şi supa într-o tavă adâncă sau o într-o cratiţă care poate fi dată la cuptor.

Incinge cuptorul la 200′ C/gaz 6 şi aşază puiul, cu pieptul în sus, pe un grătar pe care l-ai pus peste tava sau cratiţa cu fasole. Asezonează carnea de pui şi dă la cuptor 40-50 de minute, până când carnea este pătrunsă – taie o pulpă pentru a verifica.

Ridică puiul de pe grătar şi lasă-l să se odihnească deoparte timp de 10 minute. Dacă fasolea e prea zemoasă, pune cratiţa pe foc (sau transfer-o mai întâi într-o cratiţă, dacă ai folosit o tavă până în acest moment) şi fierbe-o puţin pentru a reduce lichidul. Ai grijă să mai rămână puţin sos.

Pentru servit, taie pulpele şi aripile, apoi feliază pieptul în bucăţi mari. Asezonează fasolea după gust, presară pătrunjel şi serveşte-o alături de pui.

Pui aromat si fasole in stil toscan

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.