Prepararea vinului dupa vinificatie

Printeaza

Prepararea_vinului_dupa_vinificatie_02Iesit din cada de vinificatie (din inox, ciment sau lemn), vinul urmeaza sa suporte numeroase manipulari subtile, care reclama întreaga stiinta, intuitie si dragoste a artistului care este oenologul. Diversele etape pe care le va parcurge vinul dupa vinificatia lui sunt urmatoarele:

PRITOCIREA consta în transvazarea vinului dintr-un recipient în altul. Ea permite limpezirea vinului prin eliminarea impuritatilor (depunerile de pe fundul cazii) si a gazului carbonic.

FILTRAREA se face prin filtre cu membrana si desavârseste limpezirea.

UMPLEREA în permanenta a cazii sau butoiului pentru a compensa evaporarea si absorbtia în lemn. Scopul este ca vinul sa fie protejat de aer, pentru a evita „întepatura
acetica” si formarea otetului.

CLEIREA este un procedeu care consta în limpezirea vinului cu ajutorul albusului de ou, care formeaza împreuna cu particulele în suspensie fulgi ce cad pe fundul recipientului. Se mai face cu gelatina, cu clei de peste sau cu cazeina.

STABILIZAREA microbiologica si tartrica se face pentru a evita aparitia unor alterari ale vinului dupa îm- buteliere.

ÎMBUTELIEREA este urmata de maturarea în cada (învechire) la o temperatura de 10-12° C si un indice de umiditate de 70%.

Oenologii se împart acum în doua categorii:

1. Stilistii cauta sa optimizeze calitatile unui vin potentându-i personalitatea, legata în principal de terroir.

2.„Interventionistii” cauta mai degraba sa impuna vinului propria lor personalitate. Vinul pe care-1 fac este fara cusur, dar nu mai are acel ceva tipic regional. La degustare, somelierii experti recunosc mai usor oenologul decât podgoria de origine.

 

Prepararea_vinului_dupa_vinificatie

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.