Praz cu costiţă

Printeaza

O reteta de praz cu costita din: praz, ulei de masline, usturoi, cimbru, unt, vin alb, supa de pui si costita afumata. Este o mâncare nemaipomenită pentru petreceri sau o garnitură pe cinste la friptura de duminică.

Ingrediente:

  • 12 fire de praz
  • ulei de măsline
  • 4 căţei de usturoi, curăţaţi şi tăiaţi felii subţiri
  • frunzele de la o legătură mică de cimbru proaspăt
  • un cubuleţ de unt
  • un pahar de vin alb
  • 285 ml supă de pui sau de legume
  • 8 felii de costiţă afumată, cu carne şi grăsime

 

Mod de preparare:

Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). In mod ideal, aveţi nevoie de un vas pentru cuptor cu diametrul de 25 cm şi o înălţime de 4 cm, uns cu unt. înlăturaţi mustăţile firelor de praz şi primele 2-3 straturi de frunze. Tăiaţi partea superioară a frunzelor, de culoare verde-închis, iar porţiunile albe şi verde-deschis tăiaţi-le în bucăţi de 5 cm.

Spălaţi şi tăiaţi felii subţiri bucăţile de culoare verde-închis, apoi puneţi-le într-o tigaie cu puţin ulei de măsline, usturoiul, cimbrul şi untul. Căliţi-le timp de 10 minute, până când se înmoaie, apoi întindeţi-le într-un strat uniform pe fundul vasului.

Aşezaţi în vas porţiunile de praz rămase, în picioare. Aranjaţi-le foarte strâns, ca să se pătrundă în mod uniform de aromele care vin de dedesubt şi de la costiţa pe care o veţi aşeza deasupra.

Adăugaţi vinul şi supa, iar peste firele de praz aşezaţi feliile de costiţă. Luaţi o fâşie mare de hârtie care nu absoarbe grăsimea, udaţi-o la robinet şi stoarceţi-o, apoi înfăşuraţi-o strâns deasupra şi în jurul firelor de praz acoperite cu costiţă. Peste ea aşezaţi o folie de aluminiu. Introduceţi vasul în cuptor pentru circa o oră. După acest interval, prazul ar trebui să fie moale, dar dacă nu e gata încă mai lăsaţi-l puţin în cuptor — timpul de coacere depinde de mărimea şi de vârsta lui.

Când prazul e gata, înlăturaţi folia de aluminiu şi hârtia, apoi introduceţi din nou vasul în cuptor pentru 20 de minute, până când se rumeneşte costiţa. Scoateţi feliile de costiţă, tocaţi-le mărunt, gustaţi sosul din vas şi, dacă e nevoie, mai adăugaţi sare şi pier. Serviţi firele de praz presărate cu bucăţele de costiţă crocante.

Praz cu costiţă

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.