Prăjitură turcească cu iaurt şi sirop de citrice

Printeaza

O reteta de prajitura turceasca cu iaurt si sirop de citrice din: unt, oua, zahar tos, faina, iaurt natural, coaja si zeama de lamaie, sare de mare, zeama de portocala si apa de portocale.

Aceasta prajitura densa si cremoasa, preparata cu iaurt, are o consistenţă asemănătoare cu cea a unei prăjituri cu brânză. Siropul de citrice face ca suprafaţa ei să strălucească şi îi conferă o aromă dulceagă. Păstraţi tot siropul rămas pentru a-l turna peste îngheţată de vanilie, peste iaurt simplu sau peste clătite la micul dejun.

Ingrediente:Prăjitură turcească cu iaurt şi sirop de citrice

  • unt, pentru uns
  • 6 ouă mari, gălbenuşurile separate de albuşuri
  • 150 g de zahăr tos
  • 75 g de făină cu drojdie incorporată
  • 600 g de iaurt natural
  • coaja rasă fin şi zeama de la 1 lămâie
  • 1 vârf de cuţit de sare de mare fină

Sirop de citrice:

  • 125 g de zahăr tos
  • 125 ml de apă
  • coaja rasă fin şi zeama de la 1 lămâie coaja rasă fin şi zeama de la 1 portocală
  • 1 linguriţă de apă de flori de portocal (sau de trandafir)

 

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 190°C (cuptor electrici/treapta 4 (cuptor cu gaz). Ungeţi baza şi pereţii unei forme de tort rotunde cu diametrul de 23-25 cm şi cu fund detaşabil şi puneţi la baza formei hârtie pergament.

Folosind un mixer electric, bateţi gălbenuşurile cu zahărul, până obţineţi o compoziţie cremoasă şi mată. Cerneţi făina deasupra şi încorporaţi-o treptat în compoziţie. Adăugaţi iaurtul, coaja şi zeama de lămâie şi amestecaţi.

In alt bol mare şi curat, bateţi albuşurile cu un praf de sare, până se întăresc. Amestecaţi-le cu atenţie în compoziţia de prăjitură, folosind o lingură de inox mare.

Turnaţi amestecul în forma de tort pregătita şi nivelaţi uşor suprafaţa. Daţi prăjitura la cuptor 50-60 de minute, până se rumeneşte pe deasupra, creşte şi este bine coaptă. Pentru a testa dacă este gata, înţepaţi-o cu o scobitoare – aceasta trebuie să iasă curată. Nu scoateţi prăjitura din formă până nu se răceşte bine; ea se va lăsa puţin pe măsură ce se răceşte.

Cât timp prăjitura este la copt, preparaţi siropul de citrice. Puneţi toate ingredientele într-o oală şi daţi-le în clocot. Micşoraţi uşor flacăra şi lăsaţi oala la foc mic 7-10 minute, până când lichidul scade cu o treime şi capătă consistenţă de sirop. Lăsaţi-l să se răcească, apoi turnaţi-l într-un bol de servit.

Răsturnaţi prăjitura pe o un platou sau pe o farfurie şi puneţi uniform cu o lingură puţin sirop pe întreaga suprafaţă. Dacă preferaţi, serviţi prăjitura cu smântână grasă ori cu iaurt gros alături.

Prăjitură turcească cu iaurt şi sirop de citrice

Prăjitură turcească cu iaurt şi sirop de citrice

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.