Prajitura cu turta dulce

Printeaza

Prajitura cu turta dulce din: unt, sirop auriu sau miere, faina, praf de copt, zahar, pudra de ghimbir, bicarbonat, ou, lapte, mure, lamaie, amaretto, amidon de porumb, smantana pentru frisca, vanilie, ghimbir confiat, mure, zahar pudra.

Ingrediente:Prajitura cu turta dulce

Pentru turta dulce:

  • 50g de unt, plus extra pentru uns tava
  • 100g de sirop auriu (sau miere)
  • 225g de făină, amestecată cu 1/2 plic de praf de copt
  • 100g de zahăr
  • 2 linguriţe pudră de ghimbir
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 ou mare, bătut
  • 200ml de lapte

Pentru sosul de mure:

  • 500g de mure proaspete sau congelate, decongelate
  • 50g de zahăr
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 75ml de amaretto

Pentru crema de vanilie:

  • 2 ouă mari
  • 1 gălbenuş mare
  • 75g de zahăr
  • 50g amidon de porumb
  • 300ml de lapte integral
  • 300ml de smântână pentru frişcă
  • seminţele de la o păstaie de vanilie

Pentru decor:

  • 100g mure proaspete sau congelate, decongelate
  • 2 linguri de ghimbir confiat, tocat
  • zahăr pudră, pentru presărat

 

Mod de preparare:

Incepe prin a prepara turta dulce. Incinge cuptorul la 150°C. Tapetează cu hârtie de copt o tavă pătrată cu diametrul de 20cm, apoi unge-o cu unt.

Pune untul şi siropul sau mierea într-o cratiţă mică şi încălzeşte-le la foc mic până când se topesc. Intr-un bol mare, pune făina, zahărul, pudra de ghimbir şi bicarbonatul de sodiu, apoi toarnă încet amestecul de unt, amestecând continuu. Adaugă untul topit şi laptele, apoi omogenizează compoziţia.

Pune aluatul în tava pregătită dinainte şi coace-l circa 1 oră sau până când o scobitoare introdusă în centrul lui iese curată.

Prepară sosul în timp ce turta dulce este la cuptor. Pune murele într-un robot de bucătărie, împreună cu zahărul şi sucul de lămâie şi pasează-le până obţii un sos fin. Strecoară sosul pentru a îndepărta semint ele, apoi adaugă amaretto şi amestecă, tine-l la frigider până când ai nevoie de el.

Apoi prepară crema de vanilie. Intr-un bol mare, termorezistent, bate ouăle cu gălbenuşul, zahărul şi amidonul de porumb până când compoziţia devine fină şi are o culoare deschisă. Pune laptele, smântână şi seminţele de vanilie într-o cratiţă şi adu-le aproape de punctul de fierbere, amestecând des.

Când amestecul de lapte şi smântână este fierbinte, dar nu a început să fiarbă, pune puţin din el în compoziţia de ouă şi amestecă folosind telul, apoi transferă compoziţia înapoi în cratiţă. Continuă să o găteşti la flacără mică, amestecând continuu cu telul, până când devine lucioasă începe să se îngroaşe.

Strecoară crema, apoi pune-o într-un recipient si acoper-o cu folie alimentară. Folia trelftiie să stea lipită de cremă pentru a preveni formarea unei pojghiţe.

Când turta dulce este gata, transfer-o pe un grătar pentru prăjituri şi las-o să se răcească complet.

Acum poţi asambla prăjitura. Taie turta dulce în 16 pătrate şi fărâmiţează sau feliază câteva dintre ele pentru a acoperi baza unui bol pentru prăjituri cu picior. Toarnă mai puţ in de jumătate din sosul de mure şi câteva mure întregi, apoi adaugă mai mult de jumătate din crema de vanilie.

Scutură uşor bolul pentru a nivela straturile, apoi repetă cu restul de ingrediente, păstrând câteva bucăţi de turtă dulce. Toarnă sosul rămas în spirală deasupra ultimului strat de cremă, apoi foloseşte o scobitoare pentru a trasa linii din centrul prăjiturii înspre margini, creând astfel un efect marmorat.

Decorează cu câteva mure, apoi ţine prăjitura la frigider până în momentul servirii. Chiar înainte de servire, adaugă restul pătratelor de turtă dulce şi ghimbirul confiat, apoi presară zahăr pudră deasupra.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.