Prajitura cu branza de vaci

Printeaza

Prajitura cu branza de vaci

Ingrediente: aluat de cozonac:Prajitura cu branza de vaci

  • 1 kg făină
  • 2 ouă întregi
  • 2 gălbenuşuri
  • 1/2 l lapte
  • 50 g drojdie
  • 150 g ulei sau margarină
  • 200 g zahăr tos
  • vanilie
  • coajă rasă de lămâie
  • sare

Umplutura:

  • 1 kg brânză de vaci
  • 4 ouă
  • 2 linguri de griş fiert sau tărâţe de grâu
  • 200-300 g zahăr pudră
  • 100 g stafide
  • 1 praf zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie
  • sare

 

Mod de preparare:

Făina să o cernii de mai multe ori, pentru a se aerisi şi pentru a-ţi creşte frumos aluatul. Drojdia de bere să fie proaspătă, ca să crească aluatul cu spor. Dizolvi într-o ceaşcă drojdia cu puţin lapte călduţ şi cu o lingură de zahăr.

Adaugi 2 linguri cu vârf de făină şi baţi bine cu o lingură de lemn până se omogenizează. Laşi la dospit cam jumătate de oră, după care adaugi restul de făină, apoi cele două ouă întregi, gălbenuşurile, zahărul dizolvat în laptele călduţ, sarea, vanilia şi coaja rasă de lămâie.

Aluatul trebuie să fie potrivit de moale şi începi frământatul adăugând câte puţin ulei sau margarină. Ştii când aluatul e bine frământat? Atunci când se ridică la suprafaţă mici băşicuţe şi când ai mâinile curate de aluat şi nu se mai lipeşte nici de vas.

După ce ai terminat de frământat, acoperi vasul cu un şervet curat şi cu o păturică, să ţină cald, şi îl laşi la dospit într-un loc călduţ, ferit de curenţi reci de aer, cam 3-4 ore.

Secretul este la umplutură, fiindcă brânza trebuie s-o scurgi foarte bine de zer. Apoi o freci cu zahăr pudră. Il scurgi din nou şi amesteci cu toate celelalte ingrediente, mai puţin albuşurile, pe care le adaugi la sfârşit, bătute spumă.

Amesteci mereu pe direcţie verticală, pentru a nu cădea compoziţia, şi apoi adaugi stafidele. Incingi cuptorul şi aşezi aluatul ridicându-l pe marginile tăvii, pe care ai uns-o foarte bine cu ulei sau margarină. Să nu tapetezi tava cu făină, fiindcă aluatul dospit se prinde!

Adaugi umplutura cu grijă şi o aşezi uniform peste aluat, apoi o pui la cuptor, la foc potrivit, cam 30-40 de minute, până când plăcinta prinde o crustă rumenă.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.