Plăcintă de peste cu praz şi creveţi

Printeaza

O reteta de placinta de peste cu praz si creti din: ceapa, frunza de dafin, smantana, lapte, file de peste alba, file de eglefin, unt, praz, patrunjel, galbenusuri, creveti, cartofi, unt si branza cheddar.

O placinta de peste rumenite, cu un strat de cartofi deasupra, este întotdeauna o alegere perfectă, mai ales în lunile reci. Eu adaug de obicei în compoziţie câteva gălbenuşuri, pentru că ajută la fixarea stratului de cartofi şi îi dau un luciu apetisant.

Ingrediente:Plăcintă de peste cu praz şi creveţi

  • 1 ceapă, curăţată şi tăiată în sferturi 3-4 cuişoare
  • 1 frunză de dafin
  • 250 ml de smântână dulce
  • 250 ml de lapte integral
  • 400 g de file de peşte alb, tare
  • 400 g de file de eglefin afumat
  • 30 g de unt
  • 2  fire de praz, curăţate, spălate bine şi feliate fin
  • 1  mână de pătrunjel tocat
  • 300 g de creveţi cruzi, decorticaţi

Topping:

  • 750 g de cartofi roşii, curăţaţi de coajă
  • 75 g de unt, tăiat cubuleţe
  • 50 ml de lapte fierbinte
  • 2  gălbenuşuri mari
  • 75-100 g de brânză Cheddar, rasă

 

Mod de preparare:

Infigeţi cele 3-4 cuişoare în ceapă. Puneţi-o apoi într-o tigaie mare, împreună cu frunza de dafin, smântână dulce şi laptele şi daţi tigaia la foc mic. Adăugaţi fileurile de peşte alb şi de eglefin afumat şi lăsaţi-le 3-4 minute; nu contează dacă peştele rămâne uşor nefăcut în această etapă. Scoateţi fileurile din tigaie şi aşezaţi-le pe o farfurie. Treceţi sosul printr-o sită fină într-un borcan şi lăsaţi-l deoparte.

Topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi prazul şi înăbuşiţi-l 4-6 minute, până când se înmoaie. Adăugaţi făina şi mai lăsaţi tigaia pe foc câteva minute, amestecând. Adăugaţi treptat sosul de peşte păstrat în borcan şi lăsaţi totul la foc mic 10-15 minute, amestecând ocazional, până când capătă consistenţă. Asezonaţi bine cu sare şi piper, după gust, şi adăugaţi pătrunjel tocat.

Pentru stratul de deasupra, tăiaţi cartofii bucăţi mari şi adăugaţi-i într-o oală cu apă sărată. Când dă în clocot, micşoraţi flacăra şi lăsaţi cartofii la foc mic 15-20 de minute, până când se simt moi atunci când îi înţepaţi cu un cuţit.

Scurgeţi-i bine şi zdrobiţi-i până când obţineţi un piure. Adăugaţi untul şi laptele fierbinte şi amestecaţi până se omogenizează bine. Lăsaţi să se răcească, apoi adăugaţi gălbenuşurile. Puneţi sare şi piper.

Preîncălziţi cuptorul la 200°C (cuptor electrici/treapta 6 Icuptor cu gaz). Rupeţi peştele în bucăţi mici şi adăugaţi sosul de praz cu creveţii. Amestecaţi până se omogenizează. Transferaţi compoziţia într-o cratiţă termorezistentă, de 1,75-2 litri, şi, cu o lingură, puneţi cartofii zdrobiţi deasupra, aranjându-i uniform.

Pentru un aspect tradiţional, înţepaţi la final suprafaţa cu o furculiţă. Presăraţi deasupra un strat generos de brânză rasă. Daţi plăcinta la cuptor 25-30 de minute, până se rumeneşte şi se umflă pe alocuri. Lăsaţi-o să stea câteva minute, apoi serviţi-o cu mazăre sau cu fasole verde.

Plăcintă de peste cu praz şi creveţi

Plăcintă de peste cu praz şi creveţi

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.