Placinta cu dovleac si ghimbir

Printeaza

Placinta cu dovleac si ghimbir din: dovleac, oua, lapte condensat, zahar, sirop de ghimbir, scortisoara, pudra de ghimbir, nucsoara, cuisoare, vanilie, seminte de dovleac, biscuiti, bucati de ghimbir in sirop, unt, smantana.

Ingrediente:Placinta cu dovleac si ghimbir

Pentru umplutura:

  • 1 dovleac mic, de aproximativ 500g, coaja şi seminţele îndepărtate, tăiat în bucăţi mari
  • 2 ouă mari şi 1 gălbenuş
  • 170g de lapte condensat
  • 50g de zahăr
  • 2 linguri sirop de ghimbir (dintr-un borcan de ghimbir în sirop)
  • 2 linguriţe de scorţişoară măcinată
  • 1/2 linguriţă pudră de ghimbir
  • 1/2 de nucşoară, rasă
  • 1 praf de cuişoare măcinate
  • 2 linguriţe extract de vanilie

Pentru crusta:

  • 50g seminţe de dovleac (uscate, la pungă)
  • 300g de biscuiţi
  • 2 bucăţi de ghimbir în sirop, tocate grosier
  • 85g de unt, topit

Pentru toppingul crocant:

  •  25g seminţe de dovleac (uscate, la pungă)
  • 100g de zahăr

Pentru crema de ghimbir:

  • 2 linguri sirop de ghimbir
  • 200ml de smântână pentru frişca

 

Mod de preparare:

Incepe prin a găti dovleacul. Incinge cuptorul la180°C. Pune dovleacul într-o tavă mare, adâncă. Adaugă un strop de apă, nu mai mult de câteva linguri, apoi acoperă tava cu folie de aluminiu. Fă o gaură mică în centrul foliei, apoi dă tava la cuptor timp de 45 de minute sau până când dovleacul este foarte fraged.

In timp ce dovleacul se găteşte, pune seminţele pentru crustă într-o tavă şi dă-o la cuptor, sub tava cu dovleacul, timp de 10 minute, până când seminţele sunt prăjite şi încep să sară, apoi lasă-le la răcit. După ce s-a gătit, transferă dovleacul într-o strecurătoare, scurge-l şi lasă-l să se răcească complet.

Prepară crusta: pune seminţele prăjite şi biscuiţii într-un robot de bucătărie şi mixează-le până când obţii un amestec fin, nisipos. Adaugă ghimbirul tocat şi untul topit şi mixează din nou, până când compoziţia are textura nisipului umed.

Transfer-o într-o tavă pentru tarte cu fundul detaşabil şi diametrul de 23cm. Foloseşte dosul unei linguri pentru a distribui compoziţia în mod uniform pe fundul şi pereţii tăvii, presând-o pentru a obţine o crustă legată. Asigură-te că nu are găuri pe unde să se scurgă crema.

Las-o la frigider timp de 30 de minute. Curăţă robotul de bucătărie.

Redu temperatura cuptorului la 160°C. Când dovleacul s-a răcit şi excesul de lichid s-a scurs, transferă-l în robotul de bucătărie. Adaugă restul ingredientelor pentru umplutură şi mixează totul până când obţii o compoziţie fină. Pune crusta rece pe o tavă, pe nivelul din mijloc al cuptorului, apoi scoate-o puţin în afară şi toarnă cu grijă compoziţia de dovleac, umplând crusta pană la vârf.

Coace-o timp de 40 de minute – umplutura ar trebui să fie stabilizată, dar nu întărită. Las-o să ajungă la temperatura camerei în tavă, apoi dă-o la frigider timp de cel puţin o oră.

Pentru toppingul crocant, pune seminţele de dovleac într-o tigaie cu fundul gros şi prăjeşte-le timp de câteva minute, până când sunt aurii şi încep să sară. In timp ce se prăjesc, tapetează o tavă eu hârtie de copt. Transferă seminţele intr-un bol şi pune-le deoparte, apoi şterge tigaia.

Pune zahărul în tigaie şi pune-o la foc mediu. Pentru a transforma zahărul în caramel, găteşte-l până când se dizolvă, dar nu îl amesteca niciodată, deoarece se va cristaliza – în schimb, roteşte puţin tigaia la intervale de aproximativ 10 secunde. Măreşte flacăra şi lasă zahărul să fiarbă cu bule până când capătă o nuanţă arămie de caramel.

Adaugă rapid seminţele, roteşte tigaia pentru a le încorpora şi transferă sosul în tava pregătită dinainte. Lasă-le să se răcească şi să se stabilizeze 30 de minute.

Chiar înainte de a le servi, pregăteşte crema. Pune smântână şi siropul într-un bol mare şi bate-le cu telul până când au o consistenţă ca de frişcă moale. Scoate plăcinta din frigider şi din tavă şi aşază-o pe o farfurie frumoasă sau un suport pentru torturi, sau serveşte-o direct din tavă.

Pune crema în-centrul plăcintei şi întinde-o uşor înspre margini cu mişcări circulare, lăsând o margine de umplutură la vedere. Când toppingul s-a întărit, sfărâmă-l în bucăţi mici cu ajutorul unui sucitor şi presară-l deasupra. Dacă ai mai mult decât e necesar păstrează restul într-un recipient închis etanş până la 2 săptămâni sau presară-l pe îngheţată.

Taie plăcinta şi serveşte-o. Dacă rămâne, păstreaz-o în frigider până la 3 zile.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.