Placinta cu branza de Braila

Printeaza

O reteta de placinta cu branza de Braila din: faina de grau, oua, untdelemn, apa, sare, telemea de oaie, telemea de vaca, seminte de cernusca, oua, faina, untdelemn, galbenusuri si faina de grau.

Ingrediente:Placinta cu branza de Braila

  • 800 g făină de grâu
  • două ouă
  • 4 linguri de untdelemn
  • apă
  • sare

pentru umplutură:

  • 800 g telemea de oi (de Brăila)
  • 800g telemea de vacă (de Brăila)
  • 4 linguri de seminţe de cernuşcă (sau negrilică)
  • 8 ouă
  • 4 linguri de făină
  • untdelemn sau unt (pentru uns tăvile)
  • două gălbenuşuri (pentru uns plăcintele)

facultativ:

  • 200-300 g făină de porumb (sau tărâţe de porumb)

 

Mod de preparare:

Mai întâi se pune la desărat, câteva ore, telemeaua de oi şi cea de vacă (în vase separate), schimbându-se de 2-3 ori apa. Se scoate şi se scurge cât se poate de bine. După aceea, se pune la scurs fiecare bulgăre de brânză în 2-3 straturi de tifon şi se aşază peste noapte într-un vas mai întins, pe făină sau tărâţă de porumb, ca să se absoarbă surplusul de apă.

Dimineaţa se frământă toată brânza la un loc, se adaugă cernuşca (negrilică) şi se amestecă din nou. Se bat ouăle cu 4 linguri de faină şi apoi se amestecă în compoziţia pentru umplutură. Pentru foi, se pregăteşte un aluat din făină de grâu, ouă, untdelemn, apă (cât cere la mână), sare.

Se frământă până se obţine o cocă elastică şi se lasă să se odihnească 30-40 de minute. După aceea, cu vergeaua, se întind 10 foi subţiri, de dimensiunea tăvii de copt (compoziţia ajunge pentru două tăvi).

Pentru început se vor coace, pe rând, cele două foi care se vor pune în mijlocul plăcintelor. Pentru fiecare dintre ele se procedează ast­fel: se unge cu unt sau untdelemn o tavă, se întinde foaia, se stropeşte cu untdelemn sau cu unt topit şi se lasă să se coacă, după care se scoate cu grijă, se pune în tavă pe partea cealaltă şi se mai lasă 2-3 minute. Se scoate din tavă şi se pune deoparte.

Pentru pregătirea plăcintelor, se unge tava cu unt sau unt­delemn, se pune o foaie de plăcintă (crudă), se stropeşte cu untdelemn sau cu unt topit şi se pune o a doua foaie (crudă), iar deasupra se aşterne umplutura un sfert din cantitatea de umplutură. Se pune o foaie coaptă de plăcintă, se întinde încă un sfert din cantitatea de umplutură. Peste al doilea rând de umplutură se aşterne o nouă foaie de plăcintă (crudă), se stropeşte cu untdelemn sau cu unt topit, şi se pune încă o foaie de plăcintă, care se unge cu un gălbenuş de ou bătut cu o lingură de apă.

Pentru cea de a doua tavă se procedează identic folosind cele­lalte 4 foi crude de plăcintă, foaia coaptă şi umplutura rămasă, după care se unge din nou cu un ou bătut, după cum s-a arătat. Foaia coaptă de la mijlocul plăcintei are rolul de a absorbi eventualul surplus de umi­ditate din umplutură.

Tăvile cu plăcinte se bagă la cuptor (pe rând, dacă nu avem posibilitatea să le punem o dată), pentru o oră şi jumătate, la foc foarte mic, pentru ca plăcinta să se pătrundă bine, dar să nu se ardă.

După ce tava e scoasă din cuptor, se acoperă cu un şervet curat, pentru 10 minute, înainte de a se tăia. Astfel, foile nu se vor fi friabile atunci când se taie cu cuţitul.

 

 

Poftă bună!

Incoming search terms:

  • placinte foioase

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.