Paine cu portocale, stafide şi nucă

Printeaza

O reteta de paine cu portocale, stafide si nuca din: faina alba, zahar pudra, drojdie, sare, lapte semidegresat, unt, ou, nuci, stafide, coaja rasa de portocala, zahar si suc de portocale. Deoarece aceste pâini cu fructe sunt preparate în casă, cantitătile de grăsimi, sare sau zahăr pot fi controlate. Metoda aceasta de a găti doar cu materii prime reprezintă cea mai bună ocazie de a adăuga aluaturilor ingrediente bogate în fibre, cum ar fi nucile sau seminţele.

Ingrediente: Paine cu portocale, stafide şi nucă

  • 500 g făină albă
  • 175 g zahăr pudră
  • 1 pliculeţ drojdie uscată
  • sare după gust
  • 300 ml lapte semidegresat
  • 70 g unt
  • 1 ou mijlociu bătut
  • 55 g nuci, prăjite şi tocate
  • 35 g sultanine (stafide mari)
  • coaja rasă de la 3 portocale
  • 125 g zahăr pentru glasat cernut
  • 1-2 linguri suc de portocale proaspăt

 

Mod de preparare:

Se amestecă într-un castron mare 225 g de făină, 70 g zahăr pudră, drojdia şi sarea. Se încălzeşte puţin laptele împreună cu 55 g de unt într-o crăticioară. Se adaugă peste amestecul cu făină. Se amestecă ouăle. Se mai adaugă 175 g de făină şi se amestecă încontinuu 2-3 minute sau până când coca se desprinde de pe pereţii vasului.

Se presară restul de făină pe o masă. Se răstoarnă coca şi se frământă aproximativ 10 minute sau până când devine moale şi elastică, având grijă ca pe masă să fie suficientă făină pentru ca aluatul să nu se lipească. Se unge un castron mare cu o linguriţă de ulei de măsline, se pune coca în el şi se rostogoleşte o dată. Se acoperă cu un prosop umed şi se lasă să se odihnească 10 minute.

Se tapetează o tavă de copt cu hârtie pentru copt. Se amestecă nucile şi stafidele cu restul de zahăr pudră şi 1 lingură de coajă de portocală; se lasă deoparte. Se aşază coca în formă şi se modelează un oval de 35 x 23 cm.

Se linge coca cu unt topit. Se împarte pe lungime în 3 bucăţi, fără a o secţiona. Lateralele se taie în fâşii de 7,5 x 2,5 cm. Se presară umplutura cu nuci pe centru. Se pliază benzile peste umplutură şi se lipesc bine capetele. Se acoperă cu un prosop. Se lasă să crească la cald, aprox. 45 de minute sau până când coca îşi dublează volumul.

între timp, se încălzeşte cuptorul la 190″C (poziţia 5). Se coace pâinea aproximativ 20 de minute sau până când devine aurie. Se lasă forma la răcit pe un suport de sârmă 15 minute. Se amestecă zahărul pentru glasat cu restul de coajă de portocală şi cu suficient suc de portocale pentru a face o lingură de glazură. Se picură glazura peste pâinea caldă. Se serveşte caldă sau la temperatura camerei.

Pentru un conţinut mai bogat în fibră, se foloseşte pe jumătate făină integrală. Se înlocuiesc stafidele cu merisoare sau cu cireşe.

Pâine cu portocale, stafide şi nucă

Paine cu portocale, stafide şi nucă

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.