Pilaf cu păstârnac

Printeaza

Pilaf cu păstârnac din: orez basmati, concentrat de supa, linte rosie, pastarnac, coaja de portocala, chimion, ceapa, turmeric, coriandru, seminte de chimen, stafide, iaurt, fistic si suc de portocale. Păstârnacul – indiferent dacă este făcut piure sau rumenit, aroma sa dulce îl face o bună alternativă la cartofi. Alege păstârnaci de mărime medie, fiindcă cei mari au interiorul lemnos, şi nu-i cumpăra dacă rădăcina are crăpături. Păstârnacul este delicios şi crud, curăţat de coajă şi ras în salate.

Ingrediente:

  • 300 g orez basmati
  • 1 cub concentrat de supa
  • 140 g de linte rosie
  • 1 kg pastarnac, 200 g ras, restul taiat in bucati mari
  • 4 linguri ulei de masline
  • coaja rasa de la 2 portocale (foloseste sucul pentru sos)
  • 2 lingurite de chimion
  • 3 cepe, feliate
  • cate 1 lingurita de turmeric, coriandru macinat si seminte de chimen
  • 100 g stafide
  • coaja rasa de la 3 lamaie (foloseste zeama pentru sos)
  • iaurt pentru servit

pentru sosul de ierburi:

  • 25 g fistic
  • zeama de la 3 lamai
  • sucul de la 2 portocale
  • frunzele de la cate 1 legatura mica de marar, patrunjel si menta, coriandru

 

Mod de preparare:

Inmoaie orezul în apă timp de 1 oră, apoi clăteşte-l într-o strecurătoare până când apa este curată. încălzeşte cuptorul la 200°C/gaz 6. Pune pe foc o oală mare cu apă şi lasă să fiarbă cubul de concentrat de supă. Adaugă orezul şi lintea şi lasă să fiarbă 5 minute, până când acestea încep să se înmoaie uşor. Scurge bine.

Amestecă bucăţile de păstârnac cu 2 linguri de ulei, coaja rasă de portocală, 1 linguriţă de chimion, asezonează şi aşază într-o tavă. Dă-o la copt timp de 30 de minute, până ce păstârnacul s-a rumenit. Stropeşte-l cu miere şi mai lasă-l 5-10 minute la cuptor.

Intre timp, încinge 1 lingură de ulei într-un vas termorezistent mare sau într-o tigaie adâncă. Căleşte ceapa până devine moale şi aurie. Adaugă restul de chimion şi de condimente, lasă încă 1 minut pe foc şi pune păstârnacul ras şi stafidele, apoi mai sotează 1 minut. Dă focul mic, adaugă compoziţia cu orez şi linte, coaja rasă de lămâie, apoi asezonează din belşug.

Topeşte untul şi restul de 1 lingură de ulei în vasul în care ai pregătit orezul. Toarnă amestecul de orez şi netezeşte suprafaţa. Cu ajutorul unei linguri de lemn, fă 3 găuri în compoziţie. Acoperă oala cu un prosop de bucătărie, apoi cu capac. Lasă pe foc încă 20-25 de minute şi asigură-te că focul este mic.

Pentru sosul cu ierburi, amestecă toate ingredientele. Aşază orezul pe un platou, aşază deasupra păstârnacul copt şi sosul de ierburi. Dacă vrei, poţi servi cu iaurt.

Pilaf cu păstârnac

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Nu-mi palce pastarnacul, deci reteta asta iese din discutie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.