Pilaf de dovlecei

Printeaza

Pilaf de dovlecei

Ingrediente:Pilaf de dovlecei

  • 3 dovlecei
  • 3 linguri unt (sau altă grăsime)
  • 250 g orez
  • 1 ceapă
  • 1/2 lingură făină
  • 250 g smîntînă
  • 1 pahar lapte
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pă­trunjel
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Alegem dovlecei tineri, proaspeţi. Ii curăţăm de coajă, îi opărim cu apă clo­cotită şi îi tăiem în feliuţe potrivite, .cît o muchie de cuţit. Ii spălăm cu apă rece şi îi punem pe sită să se scurgă, apoi pe un şervet curat. încingem bine gră­simea într-o tigaie şi punem dovleceii să se moaie puţin, pînă pierd gustul de crud. Ii scoatem pe o farfurie.

Alegem orezul şi îl spălăm bine pînă ce iese apa limpede. Apoi îl opărim cu apă clocotită 10 minute. Scurgem orezul într-o strecurătoare şi îl dăm puţin la cuptor să se usuce.

Incingem într-o cratiţă o bucată de unt sau altă grăsime, punem orezul şi îl amestecăm cu o lingură de lemn pînă ce îşi schimbă uşor culoarea (să nu se rumenească), adăugăm ceapă puţin pră­jită. Stingem cu două ceşti de apă fiartă sau cu zeamă de carne şi punem sarea. Acoperim pilaful cu un capac şi îl dăm Ia cuptor sau îl lăsăm pe marginea aragazului să fiarbă încet.

Cînd orezul este gata, ungem cu unt o cratiţă, sau o formă ovală, punem un rînd de orez şi un rînd de dovlecei, pînă sus, ultimul rînd fiind de orez. Apoi to­pim într-o crăticioară o lingură de unt, adăugăm făină, stingem rintaşul cu smîn­tînă şi turnăm peste orez. Putem clăti crăticioara cu lapte pe care îl turnăm de asemenea peste pilaf. In sfîrşit dăm cra­tiţa sau forma la cuptor 10 minute, aco­perită. Cînd orezul s-a umflat, ridicăm capacul pentru ca pilaful să capete faţă.

Servim fierbinte, în vasul în care am pregătit pilaful, cu mărar şi cu pătrunjel tocat, presărat deasupra.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.