Piata de ceai indoneziana
Printeaza
Cu toate că plantele de ceai sunt menţionate în literatura botanică indoneziană de prin anii 1820, olandezul J. I. L. L. Jacobson este în mare măsură răspunzător de introducerea ceaiului în Indonezia.
El şi-a dat seama de popularitatea crescândă a ceaiului în Europa şi de potenţiala piaţă a lui. A fost de mai multe ori în China pentru a învăţa arta cultivării ceaiului apoi, între 1827 şi 1833, a adus în Indonezia un număr mare de fermieri chinezi care cultivau ceai, precum şi multe servicii de ceai şi ustensile de preparare a ceaiului.
Jacobson a înfiinţat plantaţii mari de ceai şi a început să producă în masă ceai pentru a-l exporta în Europa. Planta de ceai adusă de el în Indonezia era varietatea din munţii Mo Yi. Datorită faptului că el a extins piaţa de ceai din Indonezia, indonezienii îl numesc „părintele ceaiului indonezian“.