Peste in crusta de sare cu rozmarin si cimbru

Printeaza

Peste in crusta de sare cu rozmarin si cimbru din: oua, sare grunjoasă de salină sau de mare, plătici, ulei de măsline, rozmarin proaspăt, cimbru proaspăt.

Peste_in_crusta_de_sare_cu_rozmarin_si_cimbru

Ingrediente:

  • 2 albuşuri
  • 4 kg sare grunjoasă de salină sau de mare
  • două plătici de 500 g, curăţate de intestine
  • ulei de măsline
  • o legătură de rozmarin proaspăt
  • o legătură de cimbru proaspăt

 

Mod de preparare:

Imbrăcaţi peştele într-un strat umed de sare înainte de a-l introduce la cuptor, în timpul coacerii, sarea se usucă, formând în jurul peştelui o crustă tare care menţine sucurile în interior.

După coacere, crusta se sparge în bucăţele, iar în interior veţi găsi un peşte gustos şi suculent.

Sarea va fi umezită cu puţin albuş de ou şi apă, pentru a obţine o crustă formată din bucăţi mari, uşor de mânuit.

Numai peştele întreg poate fi gătit în crustă de sare, aşa că nu faceţi nici o tăietură în peştele curăţat şi eviscerat.

Altfel sarea va pătrunde în carne şi aceasta va fi prea sărată.

Incingeţi cuptorul la 200 g Celsius. Bateţi albuşurile până când se întăresc şi încorporaţi sarea.

Adăugaţi câteva linguri de apă şi amestecaţi până când sarea este umedă, dar nu udă.

Dispuneţi jumătate din cantitatea de sare pe fundul unei tăvi pentru cuptor într-un strat cam de 1 cm grosime.

Ungeţi peştele peste tot cu ulei de măsline şi umpleţi cavitatea abdominală cu câteva fire de cimbru şi de rozmarin.

Nu exageraţi cu rozmarinul, fiindcă s-ar putea să nu se simtă aroma peştelui.

Aşezaţi peştele în tavă şi acoperiţi-l cu restul de sare, bătătorind-o şi completând crusta acolo unde nu se mai vede pielea peştelui.

Dacă în tavă nu încap ambii peşti, nu-i nici o problemă, puteţi lăsa afară capul şi coada; doar corpul trebuie să fie îngropat în sare. Introduceţi tava în cuptorul încins.

Doi peşti de câte 500 g, ca în reţeta de faţă, sunt gata în circa 20 de minute; pentru un peşte de 1-1,5 kg veţi avea nevoie de 30-35 minute.

Când peştele este gata, scoateţi-l din cuptor, duceţi tava la masă şi lăsaţi-l să stea câteva minute – 2-3, dacă este un peşte mic, sau chiar 10 minute, dacă e mai mare.

Pentru a servi, spargeţi crusta şi înlăturaţi sarea.

Scoateţi ierburile aromate şi înlăturaţi pielea peştilor, cu excepţia capului şi a cozii.

Peştele gătit în acest fel este foarte bun cu garnituri simple precum salatele (deosebit de bună e salata de fenicul ras), spanacul sau dovleceii înăbuşiţi.

Peste in crusta de sare cu rozmarin si cimbru

Peste_in_crusta_de_sare_cu_rozmarin_si_cimbru

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.