Peşte cu cartofi prăjiţi (Fish and chips)

Printeaza
Peste_cu_cartofi_prajiti_06

Peşte cu cartofi prăjiţi (Fish and chips)

Fish and chips este considerată mâncarea naţională a britanicilor. Intr-adevăr, peştele cu cartofi prăjiţi a devenit un adevărat simbol naţional încă din perioada victoriană, câştigându-şi popularitatea datorită faptului câ se putea lua la pachet. Cu toate că britanicii au experimentat în perioada de după război şi gusturi mai exotice, aceasta a rămas o mâncare foarte populară, ieftină şi gustoasă.

Povestea a început într-un magazin deschis în cartierul londonez East End de un anume Joseph Mălin, în anul 1860. Se pare câ el a fost primul care a avut ideea de a servi împreună peştele prăjit şi cartofii tăiaţi bastonaşe şi prăjiţi în baie de ulei, o invenţie belgiană la origine.

Al doilea magazin în care s-a vândut peşte cu cartofi prăjiţi a fost deschis trei ani mai târziu de John Lees în piaţa din Mossley, comitatul Lancashire. Astfel, încetul cu încetul, peştele cu cartofi prăjiţi a devenit o mâncare de bază pe tot cuprinsul Angliei.

Pentru reuşita acestui fel de mâncare este necesar ca peştele sâ fie proaspăt şi sâ fie prăjit în ulei vegetal nehidrogenat, iar cartofii să fie tăiaţi cu mâna şi prăjiţi de două ori pentru a-i face crocanţi pe dinafară, dar pufoşi pe dinăuntru.

Din păcate, toate soiurile de peşte folosite odinioară pentru această mâncare – codul, egrefinul şi plătica – se află azi pe lista speciilor pe cale de dispariţie.

Peste_cu_cartofi_prajiti_02

Peste cu cartofi prajitit

Peste_cu_cartofi_prajiti_10

Ingrediente:

  • ulei vegetal pentru prajit cartofii
  • 4 cartofi, curatati de coaja si taiati in felii mai grosute
  • sare
  • 250 g faina obisnuita
  • 375 ml bere (preferabil bere de malt)
  • 4 fileuri de peste-pescar sau egrefin (175-200g) taiate in felii groase

Mod de preparare:

Intr-un vas adânc încălziţi uleiul până la 180°C. Prăjiţi cartofii timp de 6-8 minute, până se înmoaie. Scoateţi-i pe şerveţele de hârtie, pentru a se scurge de ulei şi lăsaţi-i deoparte.

Amestecaţi într-un castron făina, sarea şi berea, astfel încât să obţineţi un aluat subţire, ca de clătite. Treceţi fileuri le de peşte prin această compoziţie.

Prăjiţi peştele în ulei încins timp de 5-6 minute, în funcţie de dimensiunea fileurilor. Scoateţi-l pe şerveţele de hârtie şi lăsaţi-l sâ se scurgă. Puneţi din nou cartofii în ulei încins timp de 2-3 minute, pentru a deveni crocanţi.

Peste_cu_cartofi_prajiti_11

Peşte cu cartofi prăjiţi (Fish and chips)

 

Peste_cu_cartofi_prajiti_08

Pofta buna!

Incoming search terms:

  • fish and chips reteta
  • reteta fish and chips

2 comentarii

  1. Da, asta e o mancare foarte renumita prin alte parti

  2. Lucrez la un fish&chips dar reteta pe care descrieti nu este asa ce putin la crusta de pe peste…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.