Parfait de banane şi alune de pădure caramelizate

Printeaza

O reteta de parfait de banane si alune de padure caramelizate din: zahar, alune de padure, ulei de floarea soarelui, banane, suc de lamaie, frisca, albusuri, zahar si banane.

Ingrediente:Parfait de banane şi alune de pădure caramelizate

  • pentru alune caramelizate:
  • 200g de zahăr
  • 100g alune de pădure fără pieliţă
  • ulei de floarea-soarelui, pentru uns

pentru parfait:

  • 2 banane coapte
  • 2 linguriţe suc de lămâie
  • 300ml frişcă lichidă / smântână dulce pentru frişcă
  • 2 albuşuri
  • 100g de zahăr

pentru servit:

  • 4 banane coapte dar tari
  • 100g de zahăr

 

Mod de preparare:

Pentru caramel, se aşază zahărul într-o cratiţă cu fund dublu împreună cu trei linguri de apă. Se lasă la foc mic până când zahărul se dizolvă complet şi devine limpede. Se dă focul mai tare şi se fierbe până ce se închide caramelul la culoare (vezi sfaturile pentru caramel), aproximativ 5 minute. Se ia de pe foc, se amestecă alunele, apoi se răstoarnă pe o tavă unsă cu ulei, nonaderentă. Se nivelează şi se lasă la răcit. Atenţie: tava este foarte fierbinte!

Când caramelul este rece şi casant, se sparge în bucăţi. Apoi, cu capătul unui sucitor se zdrobeşte bine până când se obţin firimituri mari.

Se tapetează o formă de cozonac de 1,2 litri cu o fâşie de hârtie de copt. Într-un bol, se face un piure din banane cu jumătate din sucul de lămâie, şi se lasă deoparte. Se aşază frişca lichidă într-un bol şi se bate până când se ţine puţin. În alt bol, foarte curat, se bat cu un mixer electric foarte curat albuşurile şi un strop de suc de lămâie, până când se întăresc. Se adaugă zahărul încet până când se obţine o compoziţie ca de bezea, tare şi lucioasă.

Se încorporează cu grijă frişca în albuşuri, apoi se adaugă piureul de banane şi cea mai mare parte a caramelului mărunţit, păstrând patru linguri pentru servit. Se aşază compoziţia în forma de cozonac, se nivelează la suprafaţă şi se lasă la congelator până când se întăreşte, preferabil peste noapte.

Pentru servit, se scoate parfait-ul din congelator, cu 10 minute înainte de servire, şi se lasă în frigider să se înmoaie puţin. Între timp, se taie bananele oblic, astfel încât să ai câte trei bucăţi pentru fiecare porţie. Se aşază bucăţile pe o tavă, pusă pe un tocător de lemn. Se presară bananele cu zahăr din belşug. Se caramelizează bananele folosind o torţă pentru prăjituri. Ai grijă, tava se va încinge foarte tare.

Parfait de banane şi alune de pădure caramelizate

Parfait de banane şi alune de pădure caramelizate

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.