Painici in ghivece

Printeaza

O reteta de painici in ghivece din: drojdie, faina, sare, plante aromatice, ulei vegetal si lapte degresat.

Ingrediente:Painici in ghivece

  • 2 cubulete drojdie proaspata
  • 1000 g faina alba simpla
  • 1 lingura sare
  • 6 linguri plante aromatice proaspete, tocate marunt, de exemplu coriandru, marar, oregano, patrunjel, rozmarin si cimbru
  • ulei vegetal pentru uns
  • 2 linguri lapte degresat, pentru glazura

 

Mod de preparare:

Drojdia proaspata se adauga direct in faina. Se cerne faina cu un praf de sare intr-un castron mare si se inglobeaza plantele aromatice. Se adauga maiaua sau 750 ml de apa calduta daca se foloseste drojdie proaspata. Se amesteca pana se formeaza un aluat tare; daca aluatul este prea uscat, se adauga cate 1 lingura de apa sau putina faina, daca aluatul este prea moale. Se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de peretii castronului si este ca o minge.

Se unge cu ulei un castron curat. Se rostogoleste aluatul prin castron astfel incat sa se acopere cu o pelicula de ulei si se acopera cu folie de plastic. Se lasa aluatul sa dospeasca la cald 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.

Intre timp se scufunda in apa 12 ghivece micute de teracota (cu diametrul de 9 cm si inaltimea de 7,5 cm) circa 15 minute; acest lucru impiedica lipirea aluatului. Ghivecele se sterg apoi se ung din abundenta cu ulei in interior, folosind o pensula curata.

Se rastoarna aluatul pe o suprafata presarata cu putina faina, se aplatizeaza si se framanta 1-2 minute. Se imparte aluatul in 12 parti egale, apoi se modeleaza in forme de sfera mici si se pune cate una in fiecare ghiveci – aluatul nu trebuie sa depaseasca jumatate din inaltimea ghiveciului. Se pun ghivecele pe o tava intinsa si se acopera cu o carpa umeda. Se lasa sa creasca la cald 45 de minute sau pana cand aluatul ajunge la marginea de sus a ghiveciului.

Intre timp se incalzeste cuptorul la 220°C. Se coc painicile 15 minute, apoi se ung putin cu lapte si se coc inca 5-10 minute, pana cand au crescut si au capatat o culoare maronie.

Se scot painicile din cuptor si se lasa sa se raceasca in ghivece 15 minute. Se trece varful rotunjit al unui cutit pe peretele interior al ghiveciului si se desprind painicile impingandu-le prin orificiul din fundul ghiveciului. Painicile se servesc direct din ghivece.

Painici in ghivece

Painici in ghivece

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.