Paine delicioasa

Printeaza

Paine delicioasa din: drojdie, zahar, apa, faina, sare, ulei, ou, sare grunjoasa.

Ingrediente pentru maia: Paine_delicioasa

  • 2 cuburi de drojdie de bere
  • 2 lingurite de zahar
  • 6 linguri de apa

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 1 lingura de sare
  • 2 linguri de ulei
  • apa, cat cuprinde
  • 1 ou, pentru uns

Ingrediente pentru decor:

  • 1/2 lingura de sare grunjoasa

Mod de preparare:

Se incalzeste intr-un ibric apa impreuna cu cele doua lingurite de zahar. Se ia de pe foc si se adauga drojdia de bere, pe care o amestecati pana se dizolva. Acoperiti ibricul si lasati cateva minute pana creste maiaua.

Pentru pregatirea aluatului, se pune faina intr-un vas mare, se adauga sarea, se amesteca bine, apoi se face o adancitura in faina, unde urmeaza sa turnati maiaua crescuta.

Puneti maiaua din ibric si acoperiti apoi adancitura cu faina din jur. Lasati sa se odihneasca vreo cinci minute.

Incepeti sa framantati aluatul, adaugand treptat apa, continuand framantatul, pana cand obtineti un aluat care se poate modela usor.

Ca sa se deprinda cu usurinta de pe vas, puneti peste coca doua linguri de ulei si continuati inca putin framantatul.

Lasati aluatul la dospit, intr-un loc cald, ferit de curent, pana cand isi dubleaza volumul (in jur de o ora).

Impartiti aluatul in sase bucati egale.

Pregatiti blatul de lucru, presarand pe suprafata lui faina.

Pe rand, formati sase rulouri egale, pe cat posibil, ca grosime si lungime (sa nu fie mai lungi decat lungimea tavii).

Incingeti cuptorul. Luati cate trei rulouri si impletiti-le in spic. Procedati la fel si cu celelalte trei.

Asezati painile obtinute in tavile in care ati asezat hartie de copt si lasati-le sa se odihneasca (vor creste un pic) doua-trei minute.

Intre timp, intr-un castron, bateti bine un ou. Ungeti (cu ajutorul unei pensule speciale) painile cu ou batut.

Presarati apoi, dupa gust, sare grunjoasa.

Puneti apoi tavile la cuptor, la 220 de grade timp de 40-45 de minute. Nu deschideti usa cuptorului in prima jumatate de ora.

Incercati daca e gata cu ajutorul unei scobitori. Daca scobitoarea ramane curata dupa ce o infigeti in paine, e timpul sa scoateti painea din cuptor, iar daca scobitoarea are aluat pe ea, mai lasati vreo cinci minute la foc.

Paine delicioasa

Paine_delicioasa

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.