Midii la aburi cu fenicul si smântână

Printeaza

O reteta de midii la aburi cu fenicul si smantana din: fenicul, ceapa, cimbru, usturoi, ardei iute, sare de mare, piper, midi, vin alb, smantana si ulei de masline extravirgin.

Ingrediente:

  • un bulb mare de fenicul, cu frunze cu tot
  • 0 ceapă albă mare, curăţată de coajă
  • frunzele de la 2 fire de cimbru proaspăt
  • 4 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi mărunt
  • 1-2 ardei iuţi roşii uscaţi, fărâmiţaţi
  • sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
  • 1 kg midii, spălate, răzuite de murdărie şi curăţate de mustăţi
  • un pahar mare de vin alb de bună calitate
  • 340 ml smântână
  • ulei de măsline extravirgin de bună calitate

 

Mod de preparare:

Tocaţi mărunt jumătate din fenicul şi ceapa. Acasă, eu rezolv treaba asta foarte repede cu robotul de bucătărie — un avantaj fiind faptul că nu încep să-mi curgă ochii de la ceapă! într-o cratiţă mare şi cu fundul gros, căliţi feniculul, ceapa, cimbrul, usturoiul şi ardeiul iute, cu un praf de sare şi piper, la foc mic spre mijlociu, timp de 10 minute, până când se înmoaie şi capătă un gust dulceag. Radeţi fin restul de fenicul cu un instrument pentru curăţare rapidă.

Măriţi flacăra la maximum. Când legumele încep să sfârâie şi să prindă culoare, adăugaţi scoicile, vinul şi smântână. Amestecaţi totul bine, apoi acoperiţi cu un capac etanş şi lăsaţi să fiarbă câteva minute. Scoateţi capacul, întoarceţi scoicile şi scuturaţi bine cratiţa.

Scoicile se vor deschide cam în 3-4 minute, în funcţie de mărimea lor şi a cratiţei. Odată ce s-au deschis, trebuie să fiţi foarte atent, fiindcă între nişte scoici moi şi zemoase şi unele uscate, ca de cauciuc, e o diferenţă de numai 2 minute. Dar nu intraţi în panică fără rost. Verificaţi ce se întâmplă în cratiţă.

După ce s-au deschis toate scoicile, mai amestecaţi o dată şi aruncaţi scoicile rămase închise. Condimentaţi cu piper şi eventual cu puţină sare, deşi s-ar putea să nu fie nevoie, deoarece midiile sunt sărate în mod natural. Folosind o lingură cu găuri, scoateţi scoicile în două boluri sau într-un singur bol mai mare.

Dacă sosul e tocmai bun, turnaţi-l peste scoici; dacă vi se pare că ar trebui să fie mai consistent, puneţi-l din nou pe foc. Nici nu vă gândiţi să-l turnaţi peste scoici până când nu e condimentat la perfecţie! Sosul trebuie să pătrundă între valvele scoicilor, aşezându-se în ele ca în nişte farfurioare.

Presăraţi deasupra frunzele de fenicul şi feniculul ras, apoi stropiţi cu ulei de măsline de foarte bună calitate. Serviţi cu pâine caldă, crocantă şi cu restul de vin alb.

Midii la aburi cu fenicul si smântână

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.