Meniu de Craciun #1

Printeaza

Retete de Craciun:

Ciorba radauteana

Ingrediente:

  • 500 g piept d epui
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • un ardei
  • o telina radacina
  • sare
  • 3-4 boabe piper
  • o capatana usturoi
  • 4-5 oua
  • 300 g smantana
  • 2-3 linguri otet de mere sau zeama de la o lamaie
  • verdeata pentru ornat

 

Mod de rpeparare:

Se spala pieptul de pui si se fierbe in apa cu o lingurita de sare. Se curăţă legumele, se spală si se fierb împreună cu pieptul de pui. Se adaugă câteva boabe de piper. Se curăţă şi se pisează usturoiul. Ouăle se bat spumă cu sarea, smântâ­nă, oţetul sau zeama de lămâie si usturoiul măcinat. Se mai adaugă sare si un praf de piper, după preferinţă.

După ce au fiert carnea şi legumele, se scot în sită şi se lasă să se răcorească. Car­nea de pui se taie fâşii subţiri şi se adaugă în zeama în care a fiert. Se opreşte focul şi se adaugă compoziţia de ou şi smântână. Se serveşte ornată cu verdeaţă, în funcţie de preferinţe.

Rulada savuroasa de porc

Ingrediente:

  • 1 kg muschiulet de porc
  • 200 g sunca de Parma (aprox. 16 felii)

Pentru umplutura:

  • 225 g umplutura pentru carnati
  • 3 cepe mici, tocate marunt
  • 1 lingura salvie tocata
  • 100 g caise uscate, taiate marunt
  • 1 catel de usturoi, zdrobit

Pentru sos:

  • 200 ml vin rosu
  • 1 lingura gem de coacaze

 

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 5/190°C. Despica pe lungime fiecare muschiulet de porc si acopera cu folie alimentara. Bate putin cu un sucitor, pana cand carnea e perfect intinsa.

Amesteca toate ingredientele pentru umplutura si asezoneaza bine. Intinde umplutura in mijlocul muschiuletului, apoi ruleaza si infasoara strans fiecare muschiulet in sunca de Parma. Asaza pe o tava de copt unsa putin cu ulei. Coace 35 min. Muta pe un platou cald si acopera cu folie. Lasa sa stea 15 min inainte de a o felia.

Pentru sos, incalzeste zeama lasata de carne intr-o tava de copt asezata pe plita, adauga vinul si gemul de coacaze si lasa sa dea in clocot. Fierbe la foc mic pana scade la jumatate. Asezoneaza, adauga zeama de carne si fierbe 1 min. Stropeste friptura cu sos.

Rulada cu crema de sampanie 

Ingrediente:

pentru foaie:

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • un praf sare
  • 2 linguri faina
  • un plic zahar vanilat
  • 150 g nuca macinata

pentru crema:

  • 300 g unt
  • 3 galbenusuri
  • 75 ml lapte
  • 175 g zahar
  • o pastaie vanilie
  • 100 ml sampanie
  • ornamente de ciocolata alba si neagra
  • zahar pudra

 

Mod de preparare:

Se separă ouăle. Se bat albuşurile spumă cu zahărul, zahărul vanilat şi se adaugă gălbenuşurile cu praful de sare. La final, se pune făina cernută şi nuca măcinată şi se încorporează uşor să nu se lase. Se întinde compoziţia în tava tapetată cu hârtie pentru copt. Se coace la 140°C.

Se scoate şi se rulează într-un prosop de bucătărie umezit. Pentru cremă, se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi se adaugă laptele fierbinte în care a fiert păstaia de vanilie. Se dă în câteva clocote şi se lasă să se răcească.

Se freacă untul cu şampania, se adaugă crema fiartă şi se încorporează uşor. Se întinde crema pe foaie şi se rulează. Se serveşte cu zahăr pudră şi ornamente de ciocolată albă şi neagră.

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Bag un meniu ca asta 😉

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.