Meniu de Craciun #2

Printeaza

Retete de Craciun:

Supa cu ceapa, parmezan si cimbru 

Ingrediente:

  • 40 g unt
  • 1 kg ceapa, taiata julien
  • 250 g esalote, taiate julien
  • un praf sare de telina
  • 2 linguri zahar brun
  • 2 linguri aina
  • 175 ml vin alb sec
  • 750 ml supa limpede de legume
  • 700 ml lapte
  • 2 foi de dafin, cateva crengute de cimbru si cateva fire de patrunjel – legate intr-un buchet
  • 50 g parmezan, razuit
  • 1 lingura cimbru, maruntit
  • 1 linguri ulei de masline
  • 3 cepe rosii, taiate julien

 

Mod de preparare:

Intr-un vas topeşte untul şi adaugâ ceapa, eşalotele şi sarea de ţelină. Acoperă cu capac şi lasă la foc mic circa 30 min, amestecând frecvent. Adauga 1 lingură zahăr, ţine pe foc 5 minute. Adaugă făina şi ţine pe foc 3 min. Stinge cu vinul şi când clocoteşte adaugă treptat supa, laptele şi buchetul de verdeaţă.

Acoperă cu capac şi lasă la foc mic circa 30-40 min. Indepărtează buchetul şi pasează supa. Intre timp, încinge cuptorul la semnul 6/200 C şi tapetează cu hârtie tava de copt. Combină parmezanul cu cimbrul şi pune grămăjoare din loc in loc -12 bucati. Da cuptor 4 min. Incinge uleiul şi sotează ceapa roşie 5 min; presară zahărul rămas şi ţine pe foc câteva minute. Serveşte supa cu ceapa caramelizată şi câteva crocante.

Bibilica la tigaie pe pat de salata bok choy

Ingrediente:

  • 4 bucati carne bibilica
  • 2 linguri sos hoisin
  • 2 catei de usturoi, zdrobit
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 lingurita otet de orez
  • 1 lingura mirin
  • 1 lingura ulei de susan
  • 8 frunze salata bok choy
  • 2 linguri de ulei de arahide
  • 1 lingura ulei de susan
  • 2 catei de usturoi, tocat
  • 1 ardei iute verde, fara semințe și tocat
  • 1 lingura sos de peste

 

Mod de preparare:

Se amestecă sosul hoisin, cateii de usturoi, sosul de soia, zaharul, oțetul, mirinul și 1 lingura ulei de susan impreuna. Se toarnă peste carnea de bibilica și lasati la marinat timp de cel puțin 2 ore.

Incalziti 2 linguri de ulei de arahide si 1 lingura ulei de susan într-un wok, apoi se adaugă usturoi, ardei iute, sos de pește și frunzele de bok choy. Lasati 2 minute. Prajiti bibilicile într-o tigaie fierbinte, cate 5 minute pe fiecare parte. Se amestecă sosul de peste cu 1/4 ceasca de apa si se toarna peste bibilici, se acoperă și se fierbe timp de 15 minute.

Serviti bibilicile pe pat de salata bok choy.

Puding cu smochine, caise si migdale

Ingrediente:

  • 300 g stafide
  • 100 g cirese confiate
  • 150 g smochine deshidratate, tocate
  • 100 g caise deshidratate, tocate
  • 75 g migdale, oparite si tocate
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 50 g ghimbir proaspat, tocat marunt
  • 100 ml zeama de portocala
  • 75 g pesmet
  • 1 lingurita amestec de condimente: cuisoare, scortisoara, nucsoara
  • 100 g zahar brun
  • 150 ml brandy sau tuica
  • 100 g faina cu factor de crestere
  • 2 linguri cacao
  • 150 g unt, razuit
  • 3 oua, batute
  • unt, pentru uns

 

Mod de preparare:

Intr-un bol combina toate fructele uscate cu coaja de citrice si ghimbirul. Stropeste cu zeama de portocala, adauga pesmetul, condimentele, zharul si alcoolul. Amesteca bine si acopera; da la rece pana a doua zi. A doua zi combina compozitia cu ingredientele ramase si unge cu unt un bol rezistent.

Pune compozitia in bol, acopera cu film alimentar si da la microunde 12-15 minute sau pana cand o scobitoare infipta iese curata. Lasa sa se racoreasca circa 5 minute in bol.

Indeparteaza filmul alimentar si rastoarna pe platoul de servit. Orneaza dupa preferinta. Daca nu dispui de cuptor cu microunde, atunci acopera bolul cu hartie de copt, leaga cu ata si fierbe in vas cu apa 6 ore.

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.