Mancarea vegană, gust fără foc

Printeaza

Mancarea veganăLapte de nuci, ciorbe şi hamburgeri. Mancarea vegană, gust fără foc. Pe aceeaşi listă adăugaţi tort de ciocolată, îngheţată şi chiar chiftele. Toate intr-un meniu complet crud. Despre alimentaţia vegană fără foc se spune că este extrem de sănătoasă. Unii susţin că este şi o adevărată afacere pentru cei afectaţi de criza economică. Şi mai are o parte bună: este practic imposibil să daţi foc bucătăriei.

Studiile arată că o dietă zilnică bazată în proporţie de 75% pe o alimentaţie vegană fără foc şi restul de 25% pe mâncare vegană gătită întăreşte considerabil sistemul imunitar. De curând a avut loc în Bucureşti Târgul Raw Vegan, o premieră pentru România. “În Bucureşti nu cunosc niciun restaurant unde poţi mânca un meniu întreg raw vegan. Ştiu că există restaurante care oferă şi meniu vegetarian însă nu în exclusivitate raw vegan sau nici chiar vegan”, spune Ligia Pop, organizatoarea târgului.

Alimentaţia vegană fără foc a început să se dezvolte în România cu aproximativ doi ani în urmă. Astăzi capătă din ce în ce mai mult teren. “Târgul se va desfăşura de acum înainte în fiecare an pe 10 octombrie şi sunt convinsă că numărul celor interesaţi de alimentaţia raw vegan va creşte”, spune Pop. Fără să promoveze extremismul sau consumul unei diete 100% raw vegan, aceasta susţine că “mâncarea vie” ar trebui să reprezinte o proporţie mare din alimentaţia oricărui om, fie că este vorba despre seminţe încolţite, frunze verzi sau doar legume şi fructe, preparate după reţete speciale.

La târg oferta a fost destul de generoasă în acest sens. “Am avut legume şi verdeţuri bio, miere bio, seminţe de germinat din diferite cereale şi legume, uleiuri presate la rece, reţete vegane fără foc, dar şi reţete clasice vegetariene, vlăstari din legume şi cereale, creme pentru corp fără conservanţi, aromaterapie, produse de detoxifiere”, spune Ligia Pop. Pentru că piaţa de produse eco şi bio este şi ea în plină dezvoltare acum în România, adoptarea unei alimentaţii vegane este din ce în ce mai accesibilă. Şi oamenii par să fie din ce în ce mai interesaţi – atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi din raţiuni pur economice.

În bucătăria fără foc se foloseşte un aparat numit deshidrator sau uscător de fructe şi legume, sau chiar şi un cuptor cu termostat. Important este ca tot ce este încălzit/uscat să fie la o temperatură sub 40 grade Celsius în aşa fel încât să nu fie alteraţi nutrienţii complecşi din alimente. Acest aparat este soluţia ideală pentru conservat legumele şi fructele de vară pentru a fi apoi mâncate iarna, când singura ofertă alternativă de pe piaţă sunt fructele şi legumele crescute artificial.

În general mâncarea crudă este foarte săţioasă datorită folosirii unei cantităţi mari de seminţe încolţite, legume rădăcinoase şi diverse feluri de nuci înmuiate care nu îngraşă, dar care sunt foarte hrănitoare. Aşa că nici iarna costurile nu se ridică foarte mult, ci pot ajunge la maximum 50 lei/ persoană.

Alimentaţia vegană fără foc pare să fie o afacere bună pentru consumatori. “În decursul unei săptămâni de vară, când consum doar alimente crude, cheltui aproximativ 30-50 lei/persoană. Meniul este format din fructe proaspete şi câteva legume cumpărate de la piaţă cam la două zile”, spune Pop. “Dimineaţa mănânc lapte de migdale sau orez cu cereale încolţite sau sub formă de fulgi. Prepar laptele de migdale din 250 de grame de migdale crude (9 lei) plus doi litri de apă strecurând pulpa. Acest lapte ajunge pentru 2 zile dacă este păstrat în frigider. Din pulpa rămasă (amestecată sau cu fructe) se poate face fie un blat de tort, fie o pâine sau fursecuri. Din lapte, dacă rezerv o cană şi o amestec cu un fruct, mai fac şi o îngheţată delicioasă şi tot aşa”, continuă aceasta.

Recomandările Ligiei Pop:

Supă de roşii

Se amestecă în blender 3 roşii, un căţel de usturoi, câteva cuburi de dovlecei, o jumătate de ardei roşu, o lingură de ulei presat la rece, sare, pătrunjel, mărar, cimbru.

Tort de ciocolată şi mentă

Câteva frunze de mentă, două linguri de ulei de palmier sau avocado, 5 linguri de miere, 4 linguri de cacao, câteva migdale şi 125 ml de apă se amestecă în blender. Se pune compoziţia într-un inel culinar şi se introduce în congelator o oră. Apoi se ornează cu kiwi, căpşune, fulgi de nucă de cocos şi flori de levănţică. Via

1 comentariu

  1. ZAHORNEANU ELENA

    buna ziu,
    va rog respectos sa-mi trimiteti si mie retete din alimentatie fara foc
    cu stima “z”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.