Maios

Printeaza

O reteta de maios din: ficat de porc, sorici, gusa de porc, ceapa, orez, mate de porc, sare, piper, maghiran si ienibahar pisat.

Ingrediente:Maioş

  • 1,5 kg ficat de porc
  • 300 g şorici
  • 250 g guşă de porc
  • 250 g ceapă
  • 200 g orez
  • maţe creţe de porc (după necesitate)
  • sare
  • piper
  • măghiran
  • ienibahar pisat

 

Mod de preparare:

Ficatul se fierbe pe jumătate. Guşa de porc şi şoriciul se fierb până se înmoaie.

Ceapa tăiată fin se căleşte în untură proaspătă.

Orezul se fierbe cu sare se lasă la umflat, se limpezeşte cu apă rece.

Toate cărnurile se dau prin maşina de tocat cu sită mare, se amestecă cu orezul şi mirodeniile se mai toarnă puţină supă (200 ml) rămasă de la fiertul cărnurilor, apoi se adaugă orezul, ceapa şi mirodeniile.

Pasta de maioş de lasă la odihnit trei ceasuri bune, apoi se umplu îndesat maţele creţe de porc.

Se pun la fiert, împunse cu acul, în cazanul de prospături şi se fierb la foc moale o jumătate de ceas.

Pentru mânuirea prospăturilor nu folosiţi instrumente de bucătărie (polonice, furculiţe, cleşti) de metal, ci doar de lemn: profe­sionist, prospăturile se scot din cazanul în clocot cu mâinile goale, folosind următorul şiretlic: se cufundă mâinile până la cot într-o covată cu apă rece, la care se adaugă zăpadă sau gheaţă, apoi se scot cu mâinile protejate de o peliculă de apă rece, prospăturile din cazanul clo­cotind.

Este o procedură total nepericuloasă (mă asigură Uica Mihai, bănăţeanul).

Maioşul se lasă la răcit, presat fiind de o scândură cu greutăţi deasupra.

Se poate afuma la fum rece (18-22 grade Celsius), timp de 24 de ore.

Maioşul este un văr mai modest al caltaboşului, gustos dacă e mâncat alături de varză călită şi însoţit de o tescovină, înainte, şi un vin gros de butuc, după.

 

Poftă bună!

 

 

Incoming search terms:

  • maios de porc
  • maios
  • Reteta maios
  • reteta maios de porc

1 comentariu

  1. asta-i maios moldovenesc!in realitate se chiama caltabos!!!!da nu ma mir!toata tara,inclusa Transilvania, ii plina de moldoveni!io mis macelar,banatan dan tata in fiu si asta nu-i reteta da maios cum io nu mi-s moldovean!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.