Kreplach

Printeaza

KreplachKreplach sunt nişte colţunaşi care se servesc în supa de pui a evreilor Ashkenazi. Această mâncare consistentă a apărut de-a lungul secolelor în care evreii Ashkenazi au locuit în zonele cu climă mai rece din partea centrală şi de răsărit a Europei.

In mod tradiţional, kreplach se preparau anume pentru sărbătoarea de Purim, însă acum ei se mănâncă şi la alte sărbători, cum ar fi Hoshannah Rabbah sau în ajun de Yom Kippur.

La început, colţunaşii erau o mâncare ţărănească ieftină, pentru prepararea căreia se putea folosi orice tip de carne prăjită sau fiartă rămasă de la o masă – de exemplu, carnea de pasăre fiartă în supă. Aceasta era tocată, se amesteca cu nişte ceapă dată pe râzătoare şi cu ea se umpleau aceşti colţunaşi. Uneori se puneau şi cartofi, care îi făceau mai săţioşi.

Astăzi, pentru a face kreplach se întinde o foaie dintr-un aluat făcut cu ouă, se taie în pătrate şi fiecare pătrat se umple cu un amestec de carne proaspătă, tocată.

Apoi aluatul se îndoaie, formând nişte colţunaşi de formă triunghiulară care se fierb în apă. Dacă se servesc separat, kreplach pot fi căliţi în ulei până se rumenesc.

Deseori ei sunt numiţi „wonton evreieşti”, întrucât seamănă cu colţunaşii chinezeşti cu acest nume.

Kreplach

Kreplach

Kreplach

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.