Imambaildi
PrinteazaImambaildi
- 5 vinete
- 300 g ulei
- 3 cepe mari
- 625 g roşii
- 1 legătură pătrunjel
- 5 căţei de usturoi
- zahăr
- sare
- piper
Mod de preparare:
Scoatem coada vinetelor, le spălăm bine, le crestăm în lung, adînc (fără să le străpungem), punem puţină sare la crestătură şi le lăsăm să stea 15 minute. Apoi le ştergem cu un şervet şi le prăjim puţin în ulei fierbinte (pînă se moaie).
In timpul acesta curăţăm ceapa, o tăiem în felii şi o prăjim puţin în ulei. Adăugăm sare, piper, pătrunjel verde tocat mărunt, usturoi şi roşii tăiate felii. Cine vrea, poate presăra şi puţin zahăr, după gust. Amestecăm totul şi cu această compoziţie umplem vinetele prin crestătură, le aşezăm într-o tavă cu umplutura în sus, turnăm restul de ulei (ca şi cel din tigaie), acoperim cu felii de roşii, adăugăm puţină apă şi dăm la cuptor la foc potrivit, 1 1/4 oră.
Imambaildî-ul se serveşte cald sau rece, după gust.
Romînii completează această reţetă turcească, adăugind la umplutură 1 morcov şi 1/2 ţelină, rase şi călite împreună cu ceapa.
Pofta buna!
mamba