Gustari dulci: trigoane cu fructe, tortelli umpluţi si palmieri din foitaj

Printeaza

 Gustari dulci

Gustari dulci

Trigoane cu fructe confiate şi proaspete

O reteta de trigoane cu fructe confiate si proaspete din: foi subtiri de placinta, albus, ulei de arahide, gem de prune, caise confiate, miez de nuca, migdale, alune de padure, stafide, portocala, brandy si zahar.

Ingrediente:Trigoane cu fructe confiate şi proaspete

pentru aluat:

  • 350 g foi subţiri de plăcintă
  • 1 albuş
  • 1 1 ulei de arahide pentru prăjit

pentru umplutură:

  • 120 g gem de prune
  • 70 g caise confiate
  • 50 g miez de nucă
  • 50 g migdale
  • 50 g alune de pădure
  • 50 g stafide
  • 1 portocală
  • 1/2 pahar brandy

pentru decor:

  • 30 g zahar

Mod de preparare:

Pune miezul de nucă, migdalele, alunele curăţate de pieliţe şi caisele în blender şi mixează-le circa 1 minut. Toarnă într-un castron fructele tocate, stafidele şi jumătate din cantitatea de brandy în care le-ai înmu­iat. Adaugă gemul şi coaja de portocală rasă şi amestecă bine.

Intinde aluatul şi taie-1 pătrate cu la­tura de circa 10-12 cm. Unge bucăţile de aluat cu albuş bătut şi pune pe jumătate din suprafaţa lor o lingură cu vârf de umplutură.

Pliază aluatul pe diagonală, formând triunghiuri şi lipeşte-le marginile unse cu încă puţin albuş bătut.

Pune câte un triunghi în baie de ulei încins şi prăjeşte-le câte 1 minut pe fiecare parte. Scoate-le cu paleta pe hârtie absorbantă. Aranjează trigoanele pe un platou, pre- sară-le cu zahăr pudră cernut şi serveşte-le.

Tortelli umpluţi cu dulceaţă de dovleac

O reteta delicioasa de Tortelli umpluţi cu dulceaţă de dovleac din: faina alba, zahar, unt, oua, drojdie, lamaie, dovleac, coaja confiata de portocale si zahar.

Ingrediente:Tortelli umpluţi cu dulceaţă de dovleac

pentru aluat:

  • 500 g faină albă
  • 250 g zahăr
  • 100 g unt
  • 4 ouă
  • 1 plic drojdie
  • 1 lămâie

pentru dulceaţă:

  • 1 kg dovleac
  • 200 g coajă confiată de portocală
  • 500 g zahăr
  • 2 lămâi

pentru decor:

  • 40 g zahăr

Mod de preparare:

Taie pulpa de dovleac cuburi, adaugă zahărul, coaja de portocală zaharisită şi zeama de la cele două lămâie. Amestecă bine şi lasă să se odihnească peste noapte.

A doua zi fierbe amestecul circa o oră şi jumătate, apoi toarnă compoziţia fierbinte în borcane, închide-le er­metic, pune-le într-o cratiţă mare cu apă şi fierbe-le 20 de minute. Acoperă cu un şervet şi lasă borcanele să se răcească în vasul în care au fiert, apoi scoate-le.

Aşază faina în formă de fântână şi pune în mijloc 3 ouă. Adaugă untul înmuiat, zahărul, drojdia şi coaja rasă de lămâie, apoi amestecă. Frământă rapid şi lasă aluatul să se odihnească 20 de minute.

Intinde cu sucitorul o foaie de aluat cu grosimea de 0,5 cm. Decupeză din ea cercuri cu diametrul de 7-8 cm. Pune câte o lingură din dulceaţa de dovleac în mijlocul fiecărui cerc, pliază aluatul în formă de semilună şi lipeşte marginile prin presare, apoi aşază tortelli pe o tavă îmbrăcată cu hârtie de copt.

Unge-i cu ou bătut, presară-i cu zahăr şi coace-i 15 mi­nute în cuptorul încălzit la 180° C, până când devin aurii. Scoate-i din cuptor şi serveşte-i calzi.

Palmieri din foitaj cu lămâie

 

O reteta de palmieri din foitaj cu lamaie din: faina alba, zahar, lamaie, ou, unt, lapte, bicarbonat, ulei de arahide si zahar pudra.

Ingrediente:Palmieri din foitaj cu lămâie

pentru palmieri:

  • 300 g faină albă
  • 200 g zahăr
  • 1 lămâie
  • 1 ou
  • 20 g unt
  • 1/2 pahar lapte
  • 1/2 linguriţă bicarbonat
  • 1 l ulei de arahide pentru prăjit

pentru decor:

  • 30 g zahar pudra

Mod de preparare:

Aşază faina în formă de fântână, pune în mijloc oul, untul înmuiat la tempera­tura camerei, laptele, bicarbonatul, 100 g zahăr şi frământă bine, apoi lasă aluatul să se odihnească 10-15 minute la temperatura camerei.

Pune într-un castron 100 g zahăr, coaja rasă de lămâie şi, cu ajutorul unei furculiţe, amestecă bine. Intinde o foaie de aluat cu grosimea de circa 2 mm şi dă-i o formă dreptunghiulară, tăind marginile. Presară suprafaţa aluatului cu amestecul de zahăr şi coajă de lămâie.

Prinde aluatul de latura scurtă şi plia- ză-1 spre interior, procedând similar şi cu cealaltă parte, în aşa fel încât marginile aluatului să se întâlnească pe mijloc. Pliază din nou aluatul pe lungime (margini­le trebuie să rămână în interior) şi taie-1 fâşii cu lăţimea de 1 cm.

Prăjeşte rulourile circa 1 minut în baie de ulei încins, scoate-le cu paleta, pe hârtie absorbantă. Lasă-le să se răcească, apoi presară-le cu zahăr pudră şi serveşte-le.

 

Poftă bună!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.