Gratin de cartofi cu ceapă caramelizată

Printeaza

O reteta delicioasa de rgatin de cartofi cu ceapa caramelizata din: ulei de masline, ceapa, cimbru, smantana, lapte, cartofi, unt, smantana si parmezan.

Ingrediente:Gratin de cartofi cu ceapă caramelizată

  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 cepe, taiate felii fine
  • frunzele de la 2 fire de cimbru, plus extra pentru servit
  • 150 ml de smantana lichida
  • 175 ml de lapte
  • 1,25 kg de cartofi mari, curati de coaja si taiati in felii fine
  • unt pentru uns
  • 100 g smantana fermentata, grasa
  • 85 g de parmezan, dat prin razatoare

 

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se încinge uleiul într-o tigaie mare. Se adaugă ceapa şi cimbrul, se acoperă şi se călesc la foc mic 10-15 minute, până se înmoaie şi se caramelizează.

Se toarnă smântână lichidă şi laptele într-un castron mare; se condimentează bine cu sare şi piper. Se adaugă cartofii şi se amestecă.

Se unge cu unt un vas termorezistent cu laturile de 23 x 28cm, apoi se aşază în staturi jumătate din cantitatea de cartofi.

Se întinde amestecul de ceapă pe deasupra, apoi se aşază iar straturi de cartofi. Se presează cartofii cu mâna şi se toarnă amestecul de lapte până când ajunge la nivelul stratului superior de cartofi.

Se mai adaugă lapte, dacă este nevoie. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se coace 1-1/2 ore. Se scoate si se lasa la racit.

Se încinge cuptorul la 220° C/ gaz 7. Se descoperă tava, se întinde smântână pe deasupra, apoi se presară cu parmezan. Se dă la cuptor şi se coace 30 de minute, până ce brânza se topeşte, iar partea de sus este crocantă şi auriu-maronie. Se serveşte presărat cu cimbru.

Gratin de cartofi cu ceapă caramelizată

Gratin de cartofi cu ceapă caramelizată

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.