Ghimbirul

Printeaza

 

Ghimbir Ghimbirului i se mai spune ghimber sau ginger si se pare ca numele lui vine din limba sanscrita. A fost folosit drept condiment din cele mai vechi timpuri. Îl cunosteau vechii greci, care-l numeau zingiberi, dar a fost des folosit si în bucataria romanilor.

De fapt, acestia din urma l-au luat cu ei în toate regiunile stapânite si sunt astfel cei care au raspândit ghimbirul în întreaga Europa, dupa ce a fost adus din Asia de catre arabi.

Tot arabii l-au dus în Estul Africii, în timp ce în Vestul continentului negru a ajuns gratie portughezilor care cautau înversunati, prin sec. al XIII-lea, drumuri spre Orient.

Ghimbir1 Spaniolii l-au dus în Lumea Noua si in Indiile de Vest. El a început sa fie cultivat înca din sec. al XV-lea si în Mexic si Jamaica, ajungând la acea data sa fie, dupa piper, cel mai raspândit condiment folosit în alimentatie.

În tara noastra, ghimbirul a fost mult folosit în bucataria domnitorului Constantin Brâncoveanu, alaturi de multe alte mirodenii exotice. I se spunea, dupa cum atesta cronicile, gingembre.

Astazi, rizomii de ghimbir se pot gasi la orice supermarket si tot mai multi sunt cei care se intereseaza de calitatile acestui condiment.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.