Galuste cu gem
PrinteazaO reteta de galuste cu gem din: cartofi, ulei, oua, faina, sare, fructe, unt, seminte de mac si zahar pudra.
pentru aluat:
- 600 g cartofi albi fainosi
- 4 linguri ulei
- 2 oua
- 200 g faina
- 1 praf de sare
pentru umplutura:
- gem de fructe (sau fructe)
pentru crusta:
- 50 g unt
- seminte de mac
- 50 g zahar pudra aromatizat cu vanilie
Mod de preparare:
Speli cartofii şi îi fierbi cu tot cu coală în apă cu sare. Cureţi coaia, dai cartofii pe răzătoarea cu găuri mici, îi amesteci cu uleiul, ouăle şi făina. Frămânţi un aluat consistent şi omogen.
Modelezi suluri de aluat din care tai bucăţi, le aplatizezi în palmă, adaugi în mijloc gem de fructe (după preferinţă) sau fructele preferate macerate cu zahăr în prealabil, apoi strângi aluatul sub formă de găluşcă.
Umpli un vas de 3-4 l cu apă, adaugi un praf de sare şi aduci apa la punctul de fierbere. Adaugi găluştele umplute şi le laşi să fiarbă până se ridică deasupra. Le scoţi cu spumiera deoparte, le rumeneşti în unt topit şi le tăvăleşti prin seminţe de mac. Le serveşti imediat pudrate cu zahăr aromatizat cu vanilie.
Galuste cu gem
Pofta buna!