Friptura de cocos cu dovleac gratinat

Printeaza

O reteta absolut delicioasa de friptura de cocos cu dovleac gratinat din: cocos, ceapa, tarhon, patrunjel, supa de pui, unt, morcovi, praz, telina, ierburi aromatice, usturoi, dovleac, nucsoara, smantana, cascaval, vin alb, sare si piper.

Ingrediente:Friptura de cocos cu dovleac gratinat

  • 1 cocoş de 3-3,5 kg
  • 2 cepe
  • 1 legătură de tarhon
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 3,25 l supă de pui
  • 60 g unt
  • 2 morcovi
  • 1 praz
  • 1/2 tulpină de ţelină
  • 2 legături de ierburi aromatice
  • 5 căţei de usturoi
  • 1 dovleac de 3 kg
  • nucşoară
  • praf de ardei iute
  • 4 dl smântână groasă
  • 80 g caşcaval ras
  • 1 dl vin alb
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare:

Curăţaţi cocoşul de măruntaie şi pârliţi-l, săraţi şi piperaţi interiorul. Umpleţi-l cu o ceapă curăţată, cu tarhonul şi pătrunjelul; coaseţi deschizătura cu ac şi aţă alimentară şi legaţi-i pulpele cu o sfoară. Puneţi-l la fiert 30 de minute în trei litri de supă de pui; scoateţi-l, scurgeţi-l şi puneţi-l într-o tavă de cuptor cu untul făcut bucăţele.

Băgaţi-lîn cuptorul încălzit în prealabil la 280°C, stropind carnea cu sosul lăsat de ea. După 1 oră adăugaţi doi morcovi, o ceapă, un praz, o jumătate de tulpină de ţelină, un mănunchi mic de ierburi aromatice şi un căţel de usturoi, toate curăţate şi spălate.

Curăţaţi dovleacul şi scoateţi-i sâmburii. Tăiaţi-l bucăţi şi daţi-l în clocot 12 minute în apă sărată în care aţi aruncat un mănunchi de ieburi aromatice şi trei căţei de usturoi. Scoateţi bucăţile cu o spumieră şi uscaţi-le uşor cu un şervet de bucătărie.

Ungeţi cu usturoiul rămas o tavă de cuptor, aşezaţi în ea dovleacul şi sfărâmaţi-l cu o furculiţă. Adăugaţi sare şi piper, un vârf de cuţit de praf de nucşoară şi unul de boia iute; acoperiţi totul cu smântână. Presăraţi deasupra caşcaval ras fin şi gratinaţi în cuptorul încins în prealabil la 240°C.

Scoateţi cocoşul din cuptor, înlăturaţi excesul de grăsime, înmulţiţi sosul cu vin şi evaporaţi-l pe foc. Turnaţi 2,5 litri de supă şi lăsaţi pe foc până scade complet. Adăugaţi puţin unt la sosul rămas în tavă, pentru a obţine un sos delicat. Porţionaţi cocoşul felii şi serviţi-l cu garnitură de sos şi de dovleacul gratinat.

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.