Frigarui din peste-calugar si creveti cu salsa de rosii

Printeaza

O reteta de Frigărui din peşte-călugăr şi creveţi cu salsa de roşii din: coada de peste calugar, creveti, usturoi, piure de ghimbir, ardei iute, ulei de floarea soarelui, sare, piper negru, rosii, seminte de coriandru, usturoi, citronella, suc de lamaie verde si felii de lamaie verde.

Ingrediente:Frigarui din peste-calugar si creveti cu salsa de rosii

  • 1 bucată dinspre coadă de peşte-călu­găr, cam 700 g
  • 4 creveţi mari sau 8-12 creveţi mici, cruzi, în total 100 g
  • 1 căţel de usturoi, zdrobit
  • 1 linguriţă piure de ghimbir sau ghimbir ras
  • 1 ardei iute verde, fără seminţe şi tocat fin
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui sau ulei de alune
  • sare şi piper negru

pentru salsa:

  • 500 g roşii prunişoare
  • 2 linguriţe seminţe de coriandru
  • 1 ardei iute verde, fără seminţe, tocat fin
  • 1 căţel de usturoi, zdrobit
  • 1 fir de citronella, fără frunzele exterioare, tocat foarte fin
  • sucul de la 1 lămâie verde

garnitură:

  • felii de lămâie verde

 

Mod de preparare:

Se spală peştele cu apă rece, apoi se zvântă cu şerveţele de hârtie şi se curăţă de membrana de culoare gri. Se taie carnea peştelui în două bucăţi lungi pornind de-a lungul coloanei. Fiecare bucată se taie apoi în 8-12 bucăţele egale ca mărime.

Se curăţă creveţii, îndepărtându-se capetele şi picioarele, dar se lasă co­zile pe cât este posibil. Se despică cu un cuţit ascuţit spatele fiecărui crevete şi se extrage tubul digestiv. Se clătesc şi se zvântă cu şerveţele de hârtie.

Se amestecă usturoiul, ghimbirul şi ardeiul iute cu uleiul, într-un castron mare. Se adaugă peştele-călugăr şi creveţii şi se amestecă bine. Se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la rece timp de I oră. Dacă se folosesc ţepuşe din lemn pentru frigărui, se ţin cel puţin 30 de minute în apă rece, înainte de a fi folosite, între timp, se prepară sosul. Se acoperă roşiile cu apă fiartă şi se lasă I minut. Se scot şi se descojesc, se curăţă de seminţe şi se taie cât mai mic, rezultând un piure cu mici bucăţele în el. Acest piure se face manual, şi nu cu un mixer sau blender

Seminţele de coriandru se prăjesc fără ulei într-o tigaie cu fundul gros la foc puternic, timp de câteva secunde până încep să degaje aroma. După prăjire se zdrobesc într-un mojar sau într-o râşniţă pentru condimente. Se adaugă apoi coriandrul la piureul de roşii. Se înglobează ardeiul iute, usturoiul, citronella şi sucul de lămâie verde şi se potriveşte de sare şi piper. Se acoperă şi se lasă la rece 30 de minute sau chiar mai mult.

Se încinge grătarul din cuptor la mediu spre tare. Se pregătesc frigărui cu peşte şi creveţi şi se rumenesc 3-4 minute pe fiecare parte, până când creveţii capătă o culoare roz şi carnea lor devine fermă, însă atenţie să nu se frigă mai mult decât trebuie. Se sărează şi se piperează, se ornează cu sferturi de lămâie verde şi se servesc cu salsa alături.

Frigăruile vor fi mai gustoase dacă se frig pe un grătar cu cărbuni, astfel căpătând o aromă de fum. De asemenea se pot frige şi pe o tigaie, la flacără potrivită spre puternică.

Frigarui din peste-calugar si creveti cu salsa de rosii

Frigarui din peste-calugar si creveti cu salsa de rosii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.