File de cod la cuptor cu piure de telina

Printeaza

File de cod la cuptor cu piure de telina din: unt, ceapa, dafin, piper, file de cod, spanac, telina, lapte, smantana pentru gatit, pesmet, capere, patrunjel.

Ingrediente: File_de_cod_la_cuptor_cu_piure_de_telina

  • 200g de unt
  • 1/2 ceapă mică, tocată fin
  • 1 frunză de dafin
  • 4 boabe de piper negru
  • 2 fileuri de cod, fără oase şi piele, tăiate din capătul mai gros al peştelui, de circa 100-150g fiecare
  • spanac, pentru servit

Ingrediente pentru piure:

  • 1 cubulet de unt (din cantitatea de mai sus)
  • 300g de ţelină, curăţată de coajă şi tăiată cuburi
  • 200ml de lapte
  • 75ml de smântână pentru gătit

Ingrediente pentru pesmet:

  • 1 cubulet de unt (de mai sus)
  • 4 linguri de pesmet proaspăt
  • 1 linguriţă cu vârf de capere, tocate grosier
  • 1 lingură de pătrunjel, tocat grosier

Mod de preparare:

Pentru a face piureul, topeşte un vârf de unt într-o cratiţă, adaugă ţelină şi căleşte-o la foc mediu spre mare, până când începe să devină maronie – circa 5 minute. Toarnă deasupra laptele şi smântână şi asezonează totul bine – ţelina ar trebui să fie doar puţin acoperită, aşa că adaugă lapte, dacă e nevoie. Dă totul în clocot, acoperă şi fierbe ţelina 15 minute sau până când devine fragedă.

Scurge-o, păstrând lichidul în care a fiert şi pune-o în robotul de bucătărie. Paseaz-o până când obţii o pastă fină, apoi trece-o printr-o sită într-o cratiţă curată, apăsând pe ţelină cu dosul unei linguri sau cu o spatulă. Adaugă puţin din lichidul în care a fiert ţelina pentru a face piureul mai lejer, dacă e nevoie şi asezonează după gust.

Pentru a face pesmetul, încinge un cub de unt într-o tigaie, adaugă pesmetul şi găteşte-l, amestecând, până când devine auriu. Adaugă caperele şi mai lasă totul pe foc 30 de secunde. Transferă pesmetul într-un bol şi lasă-l să se răcească puţin, apoi amestecă în el pătrunjelul.

Incinge cuptorul la 140°C. Topeşte uşor untul într-o cratiţă sau tigaie care poate fi pusă în cuptor şi care este suficient de mare pentru ca fileurile de peşte să încapă strâns unul lângă celălalt. Odată topit untul, adaugă ceapa, frunza de dafin şi boabele de piper.

Căleşte-le până când untul capătă o nuanţă uşor cafenie şi miroase a nuci. Lasă-le să se răcească puţin. Aşază cu grijă fileurile de peşte în untul cald, stropindu-le cu acesta şi dă-le la cuptor.

Găteşte fileurile 3-4 minute, în funcţie de grosimea lor, apoi întoarce-le pe partea cealaltă şi lasă-le alte 3-4 minute sau până când devin opace şi par ferme la atingere.

Cât timp peştele este la cuptor, reîncălzeşte piureul şi fierbe la aburi frunzele de spanac. Pentru a servi, aşază piureul în centrul fiecărei farfurii şi întinde-l uşor, pentru a forma un cerc, cu dosul unei linguri. Deasupra pune frunzele verzi, apoi aşază cu grijă peste ele codul. Stropeşte peştele cu puţin unt din vasul în care l-ai fiert, apoi presară pesmetul.

File de cod la cuptor cu piure de telina

File_de_cod_la_cuptor_cu_piure_de_telina

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.