Falafel cu sos de susan

Printeaza

Falafel cu sos de susan din: naut, ceapa, usturoi, patrunjel, coriandru, chimen, faina, sare, piper, ulei, pasta de susan, zeama de lamaie.

Falafel este o mâncare tradițională și populară în Orientul Mijlociu, în special în țări precum Liban, Israel, Egipt, Siria, Turcia și Iordania.

Aceasta constă în gogoși vegetariene, preparate din năut mărunțit sau fasole garbanzo (numită și năut), condimente și ierburi aromatice. Falafelul este o opțiune preferată pentru vegetarieni și vegani, deoarece nu conține carne sau ingrediente de origine animală.

Năut sau fasolea: Aceasta este componenta principală a falafelului și furnizează proteine, fibre și nutrienți esențiali.

Condimente și ierburi: Printre cele mai comune condimente folosite se numără coriandru, pătrunjel, usturoi, chimion, turmeric, coriandru măcinat, sare și piper. Acestea oferă falafelului gustul său specific și aromat.

Falafelul poate fi servit în mai multe moduri:

  • Într-un pita (lipie) sau într-o pâine plată, alături de legume proaspete și sosuri, cum ar fi hummus, tahini (sos de susan), iaurt sau tzatziki.
  • Pe un platou cu diverse salate și garnituri.
  • Ca parte a unor mese tradiționale sau evenimente speciale.

 

 

 

Ingrediente:Falafel_cu_sos_de_susan

  • 250 g năut
  • 1 ceapă mare
  • 2 cătei usturoi
  • 2 linguri pătrunjel verde
  • 1 lingurită coriandru
  • 1 linguriţă chimen
  • 2 linguri făină grâu
  • sare
  • piper
  • ulei, pentru prăjit

Pentru sos:

  • 1/2 cană pastă de susan (tahina)
  • 1/2 cană apa
  • 1/4 cană zeamă lămâie
  • 2 cătei usturoi

 

Mod de preparare:

Pui năutul într-un vas, îl acoperi cu apă rece şi-l laşi peste noapte să se înmoaie.

Îl strecori, îl pui într-o oală cu apă şi-l fierbi, la foc mic, o oră din momentul in care incepe să dea în clocot.

Îl scurgi şi-l laşi să se răcească. Pui într-un bol încăpător ceapa tocată, usturoiul, coriandrul, chimenul, patrunjelul tocat, sarea şi piperul, după gust, apoi făina, in ploaie. Mixezi până obţii o pastă.

Separat, mixezi năutul, apoi îl amesteci într-un bol cu pasta obţinută.

Incingi uleiul şi formezi, cu mâinile umede, biluţe de mărimea unor chiftele.

Prăjeşti biluţele pe ambele părţi până devin aurii.

Pentru sos, combini ingredientele şi le mixezi până obţii o pastă moale. Serveşti chifteluţele de năut alături de sos.

Falafel cu sos de susan

Falafel_cu_sos_de_susan

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.