Diete: Dieta ketogenica

Printeaza

Dieta1Chiar daca este una dintre cele mai controversate diete, Dieta ketogenica are milioane de sustinatori in intreaga lume si s-a dovedit a fi extrem de eficienta in lupta impotriva kilogramelor in plus. Aceasta dieta este axata pe consumul alimentelor bogate in proteine si reducerea sau eliminarea carbohidratilor (legume, fructe, cereale, dulciuri). In acest fel depozitele de grasime vor deveni principala sursa de producere a energiei necesare pentru buna functionare a organismului.

Urmand aceasta dieta veti reusi sa slabiti intre 0,5 si 1 kilogram pe saptamana, iar in prima saptamana puteti slabi pana la 4 kilograme deoarece eliminati apa si glicogenul. Veti reusi sa va “invatati” organismul sa foloseasca grasimea pentru a produce energia necesara (pentru o functionare corespunzatoare) si veti dobandi un corp bine definit.

Asadar, organismul nu va mai folosi glucoza (provenita din: cartofi, paste fainoase, paine, orez, fructe, legume, mamaliga) pentru a produce energie, ci grasimile. Se intra astfel in procesul numit cetoza, in cadrul acestui proces organismul va arde grasimile si va genera o pierdere importanta in greutate si o satietate indelungata.

In jurul anilor 1920 acest tip de regim alimentar (care de-a lungul anilor a suferit anumite modificari) era folosit ca si tratament pentru epilepsie, fiind astfel evitate convulsiile. De asemenea s-a observat faptul ca Dieta ketogenica ajuta la o stopare a evolutiei celulelor canceroase, dar si bolnavii care sufera de sindromul Lennox-Gastaut (insa doar copiii!).

Inainte de a incepe aceasta dieta este indicat sa faceti un set complet de analize medicale (chiar si testele pentru nivelul de cetoza) si sa consultati un medic specialist. De asemenea un cantar pentru alimente (cu precizie de un gram) va fi extrem de folositor, iar daca aveti probleme cu glicemia puteti achizitiona si un glucometru de buzunar.

In continuare puteti sa va faceti o lista cu alimentele permise, astfel:

– carne (porc, vita, oaie, miel, capra), peste, oua, branzeturi fermentate (telemea maturata, branzeturi italienesti sau frantuzesti, cascaval), unt, smantana fermentata, mascarpone, creier, ficat, maduva, slanina, concentrate proteice care au o absorbtie lenta sau aminoacizi. Trebuie evitate carnurile procesate, carnatii, mezelurile, branza topita.
– uleiuri vegetale, nuca si ulei de cocos, migdale, alune de padure, porumb, masline, macadamia, fistic, germeni de grau, avocado, caju, samburi de caisa, diferite tipuri de seminte (in, susan, dovleac), nuci (romanesti, braziliene).
– legume (broccoli, conopida, morcovi, spanac, ceapa, usturoi, varza, dovlecei, vinete, ardei capia, castraveti, rosii, fasole verde, telina, ridiche), citrice -consumate in cantitati limitate, salata, fructe de padure, ananas, kiwi, mere.
– apa plata, ceai verde, ceai negru, cafea. Se recomanda sa fie preparate in casa, sa fie bio si fara zahar.

Alimentele nepermise (interzise): cartofi, paine, paste, fulgi, orez, cereale, porumb, fructe prea dulci, uscate sau confiate, zaharoase, fainoase, miere, lactate nefermentate (contin lactoza), bauturi carbogazoase, alcool, produse de cofetarie si patiserie, indulcitori, diferite tipuri de batoane, ciocolata cu foarte mult zahar, cornuri cu ciocolata, chipsuri.

In timpul acestei diete trebuie sa respectati mesele principale ale zilei, sa mancati de fiecare data cand simtiti senzatia de foame (fie ca luati 3 mese pe zi, fie 3 mese si 2 gustari) si sa mestecati bine alimentele. In acest fel corpul dumneavoastra se va obisnui sa arda grasimile pentru a produce energie.

Trebuie sa limitati aportul de glucide, asadar in timpul acestei diete trebuie sa consumati maxim 50 de grame pe zi. Adica din totalul de calorii consumate trebuie ca 65% sa provina din grasimi, 30% din proteine si doar 5% din glucide.

In fiecare zi trebuie sa consumati aproximativ 30-50 grame de carbohidrati si 20-30 grame de fibre. Pentru a sti cate grame de proteine puteti sa consumati trebuie sa inmultiti numarul de centimentri pe care ii aveti peste un metru (inaltime) cu 1-1,5 grame. Proteinele sunt utile pentru: arderea caloriilor, senzatie de satietate pentru o perioada de timp mai mare, mentinerea masei musculare. In ceea ce priveste grasimile, acestea trebuie consumate aproape ca si proteinele (adica in aceeasi cantitate).

Dupa ce ati urmat aceasta dieta timp de o luna puteti sa consumati o zi pe saptamana (unele persoane au incercat si doua zile – in functie de organism) carbohidrati, dar in acea zi nu trebuie sa consumati grasimi.

In perioada in care urmati Dieta ketogenica puteti face si efort fizic (cu diferite grade de intensitate), insa se recomanda supravegherea unui personal specializat. De asemenea se recomanda si consumarea suplimentelor nutritive in timpul acestei diete, pentru a evita carentele nutritionale.

Daca considerati ca dieta nu va avantajeaza (in functie de stilul de viata pe care il aveti), daca nu va simtiti bine in timpul acestei diete sau daca nu obtineti rezultatele dorite, trebuie sa opriti acest regim alimentar. Nu trebuie sa va puneti sanatatea in pericol doar pentru a pierde cateva kilograme, exista multe metode care pot fi adaptate stilului dumneavoastra de viata.

Dieta ketogenica: argumente Pro

  • este extrem de eficienta pentru persoanele care doresc sa piarda kilogramele in plus deoarece maximizeaza procesele metabolice care au “responsabilitatea” de ardere a grasimilor, poate fi utila si in cresterea masei musculare;
  • in combinatie cu un antrenament adecvat pastreaza masa musculara;
  • ajuta la marirea energiei fizice si psihice;
  • reduce apetitul;
  • scade colesterolul “rau” si total;
  • creste nivelul hormonului de crestere;
  • creste testosteronul;
  • daca sunteti motivat si daca respectati regulile puteti foarte usor sa urmati aceasta dieta;
  • daca urmati aceasta dieta veti observa ca este ieftina, in comparatie cu alte diete.

Dieta ketogenica: argumente Contra

  • aceasta dieta ofera organismului o cantitate scazuta de fibre, necesarul de fibre poate fi asigurat fara sa se mareasca (semnificativ) contributia de carbohidrati;
  • un alt “minus” al acestei diete este cantitatea de grasimi saturate pe care o ofera organismului. Trebuie tinut cont de organismul fiecarei persoane atunci cand se stabileste raportul dintre grasimile animale, vegetale si saturate si cele nesaturate. Asadar nu pot fi consumate doar grasimi provenite din surse vegetale, deoarece acestea au mai putine grasimi saturate si sunt fara colesterol;
  • echilibrul acido-bazic reprezinta de asemenea un argument contra pentru aceasta dieta deoarece alimentele bogate in proteine sunt acide la fel ca si corpii cetonici, creand astfel un dezechilibru. Ar trebui crescut aportul de legume (broccoli, spanac) si nuci (sau alune de padure) pentru a tine aciditatea sub “control”.
  • consumul de apa redus este de asemenea un dezavantaj, ar trebui consumati 3-4 litri de apa pe zi pentru acest tip de dieta.

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.