Dieta de primavara. Ce nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie

Printeaza

Dieta de primavara Primăvara organismul este slăbit, iar majoritatea dintre noi acuză o stare de oboseală generală, însoţită de slăbiciune fizică şi incapacitate de concentrare. Potrivit medicilor nutriţionişti, aceste efecte negative apar din cauza deficitului de vitamine şi de minerale din corp. Pentru ca organismul să îşi recapete energia, specialiştii în nutriţie, citaţi de site-ul shine.yahoo.com au realizat o listă cu alimente care nu trebuie să lipsească din dieta de primăvară.

Asparagusul este o sursă excelentă de vitamina K, C şi A, folaţi şi proteine de origine vegetală. Potrivit experţilor, această legumă elimină toxinele din organism, datorită conţinutului bogat de fibre dietetice, fier, zinc şi calciu. Asparagusul scade nivelul colesterolului rău din organism, previne apariţia pietrelor la rinichi şi, datorită antioxidanţilor, previne îmbătrânirea precoce.

Avocado este o sursă importantă de antioxidanţi, fibre şi proteine. Specialiştii în nutriţie recomandă zilnic un avocado, deoarece conţine 20 de vitamine, minerale şi fitonutrienţi. Mai mult, acest fruct este bogat în grăsimi monosaturate, cunoscute drept grăsimi “bune” pentru organism. Fructul de avocado conţine vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui. În plus, alături de vitaminele A, B, C, D şi E, vitamina K este una dintre cele 13 vitamine esenţiale pentru organismul uman. Medicii nutriţionişti susţin că în 30 de grame de avocado există 6,3 micrograme de vitamina K, adică 8 la sută din doza zilnică recomandată.

Căpşunile, zmeura şi celelalte fructe de pădure sunt bogate în bioflavonide antioxidante, care au proprietăţi tonice, antibacterine, anticanceroase şi de combatere a îmbătrânirii, spun medicii nutriţionişti. Bioflavonidele întăresc peretele arterial şi previn formarea varicelor, scad inflamaţia de poliartrită reumatoidă şi riscul bolilor cardiace. Capşuna, pe lângă faptul că este gustoasă, conţine diferite proprietăţi nutritive şi terapeutice. Astfel, pe lângă conţinutul bogat de vitaminele A, B şi C, acest fruct conţine săruri minerale, calciul, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi siliciul. În acelaşi timp, căpşuna este recomandată pentru întărirea şi remineralizarea organismului, sporirea imunităţii organismului, purificarea şi fluidizarea sângelui. De asemenea, are o acţiune benefică şi asupra funcţiilor hepatice şi presiunii arteriale, în tonifierea corpului şi creşterea diurezei.

Spanacul este bogat în fier, acid folic şi calciu. Contrar legendei, absorbţia de fier este foarte scăzută, fiind combinat cu acidul oxalic, rămâne neabsorbit şi are efecte de accelerare a tranzitului intestinal lent, adaugă specialistul. Persoanele care mănâncă regulat spanac prezintă un risc scăzut de cataractă, deoarece verzitura conţine luteină, o substanţă care protejează proteinele cristalului. Datorită conţinutului de sulf, spanacul ajută la detoxifierea ficatului, esenţială în această perioadă pentru buna funcţionare a organismului.

Cerealele integrale nu trebuie să lipsească din dieta de primăvară, deoarece acestea previn astenia. Nutriţioniştii menţionează că acest tip de cereale reprezintă combinaţia ideală de vitamine şi minerale. Pentru ca senzaţia de moleşeală să dispară, specialiştii recomandă în fiecare dimineaţă un bol cu cereale integrale. Acestea sunt bogate în fibre, minerale şi fitamine, nutrienţi esenţiale organismului în această perioadă a anului.

Articol preluat de aici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.