Detoxifierea de primavara. Cum ne putem curăţa organismul de toxine

Printeaza

Detoxifierea de primavara. Cum ne putem curăţa organismul de toxineDetoxifierea de primavara. Cum ne putem curăţa organismul de toxine. Pentru cei mai mulţi dintre noi, primăvara joacă rolul zilei de luni, atunci când ne propunem să începem o dietă, să ne facem abonament la sală sau, în general, să schimbăm ceva în viaţa noastră.

Odată cu sfârşirea anotimpului rece şi punerea în cui a fularului, simţim nevoia unei curăţări a organismului, a unei detoxifieri după trei luni în care am mâncat consistent, alimente grase, mai cu seamă că sărbătorile de iarnă lasă urmări pe termen lung asupra corpului.

Astfel, odată cu vremea caldă, înlocuim sarmalele, ciorbele grase şi prăjiturile cu salate, fructe de sezon, sucuri naturale şi supe-cremă de legume, un prilej perfect pentru organism de a se curăţa de toxine şi de a se vitaminiza.

“Organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, prin ficat, rinichi, piele, plămâni, sistemul digestiv şi sistemul limfatic.

Dar atunci când exagerăm cu consumul de produse procesate, alcool, băuturi carbogazoase, medicamente, produse de îngrijire şi de curăţenie pline de chimicale, un ajutor extern este indicat şi binevenit.

Aşa cum uneori avem nevoie de o vacanţă, la fel şi organismul nostru are nevoie de o pauză. În acest moment există o întrega industrie pentru detox, cu sucuri, ceaiuri, suplimente.

Dar cea mai importantă etapă este cea de pre-detox, adică pregătirea organismului, care nu trebuie să treacă brusc de la un stil de viaţă bazat pe carbohidraţi simpli, zaharuri şi proteină animală la detoxifiere”, ne-a declarat Alina Trifu, Consilier în nutriţie la iHealth.com.ro. “În perioada de pre- detox, un aspect important este excluderea carbohidraţilor simpli din alimentaţie (pâine şi paşte din faina albă), şi focusul pe fibre. Un ajutor de nădejde sunt paştele şi faina fără carbohidraţi.

Fibrele din faină de konjac sunt printre cele mai vâscoase şi au cea mai mare capacitate de absorbţie a lichidului dintre toate fibrele alimentare.

Atât paştele din faină de konjac cât şi faina din mixul de fibre NoCarb ajuta la scăderea colesterolului şi la reglarea nivelului glicemiei, în cadrul unei diete sănătoase. Nu conţin gluten, lucru care le face ideale pentru persoanele care au intoleranta.

Pot fi consumate în siguranţă de către diabetici, pentru că având un conţinut mic de carbohidraţi, nu există nici un risc de fluctuaţii ale glicemiei. Deoarece se comportă ca o faină de grâu şi preparetele ies la fel de pufoase şi gustoase, toate acestea o recomanda ca pe un ingredient cu o importanţă deosebită în alimentaţia zilnică a oricărei persoane”, susţine nutriţionistul.

Etape necesare în perioada de pre-detox

Includeţi proteine la micul dejun: quinoa, ciuperci, leguminoase (linte, naut) pentru că acestea se digera mai încet, păstrând senzaţia de saţietate pentru mai mult timp. Alegeţi grăsimi sănătoase: uleiuri presate la rece, nuci, seminţe, avocado.

Contrar credinţelor uzuale, aceste grăsimi nu îngraşă, fiind chiar necesare organismului pentru funcţionarea optimă. Ele ajută la scăderea colesterolului, scad riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi riscul apariţiei depresiei, pot creşte arderile metabolice (uleiul din nucă de cocos presat la rece) În perioada detoxifierii organismului, nu încercaţi să înlocuiţi zahărul cu îndulcitori.

Studiile spun că substituţiile de acest gen nu ne ajută să scăpăm de pofta de dulce. Adoptaţi schema alimentară zilnică cu 3 mese şi 2 gustări; în acest fel nu va mai apărea senzaţia de foame, glicemia se va păstra în limite normale şi tendinţa de a mânca alimente procesate cu zahăr şi faina albă se va diminua.

Cura de detoxifiere începe printr-o perioadă de acomodare la un regim ovo-lacto-vegetarian, etapă în care se exclud mezelurile, conservele, carnea, alimentele prăjite, dulciurile şi sucurile nenaturale, consumul de alcool şi fumatul.

După trei zile, urmează o altă fază a curei de detoxifiere, în care se exclud toate alimentele de origine animală, consumându-se doar produse de origine vegetală.

După alte trei zile, se elimină toate alimentele cu excepţia legumelor, care se consumă crude, în salate sau ca atare. Începând cu ziua a zecea, se reintroduc treptat restul de alimente în meniul zilnic.

Hidrataţi-vă cu minim 6- 8 pahare de apă în fiecare zi. Apa cu lămâie ajută digestia şi metabolismul.

Exerciţiile fizice sau doar mersul activ stimulează sistemul cardiovascular şi procesele metabolice în organism, intensificând funcţiile naturale de depuraţie.

În perioda curei de detoxifiere este posibil să ai senzaţii neplăcute precum dureri de cap, transpiraţii urât mirositoare, iritaţii ale pielii, stări de greaţă etc., aceste manifestări fiind o dovadă că organismul începe să se cureţe.

Când ştii că ai nevoie de detoxifiere

Iarna, în lipsa unui regim alimentar bogat în legume şi fructe, dar şi de căldură şi lumina Soarelui, organismul este slăbit, iar adaptarea la temperaturile de primăvară implica un consum de energie.

Alimentaţia necorespunzătoare din sezonul rece a suprasolicitat ficatul, sistemul digestiv, în general şi a contribuit şi la acumularea unor kilograme în plus, precum şi la încărcarea organismului cu toxine.

Astfel, o stare de slăbiciune, oboseala, somnolenţa, fără ca rezultatele analizelor să evidenţieze o boală sau un sindrom al unei boli, indica necesitatea unei cure de detoxifiere.

Curăţarea corpului de toxine are drept consecinţă creşterea rezistenţei naturale a organismului în fata bolilor, stimularea metabolismului şi conferirea unei străluciri sănătoase pielii, dar mai ales stimularea activităţii ficatului, a splinei şi bilei.

Prin urmare, dacă te simţi obosit, ai o stare generală proastă şi nu ai energie, trebuie să renunţi la toate alimentele care îţi “agresează” ficatul şi organismul în general.

 

 

Articol preluat de aici.

 

 

 

poate te intereseaza si:

retete

Cura de Detoxifiere de 3 Zile: Plan Detaliat pentru Reîmprospătarea Corpului

Cura de Detoxifiere de 3 Zile: Plan Detaliat pentru Reîmprospătarea Corpului. Acest plan de cură de detoxifiere de 3 zile ar trebui să vă ajute să vă simțiți mai reîmprospătați și sănătoși, dar asigurați-vă că consultați un medic sau un nutriționist înainte de a începe orice cură de detoxifiere, pentru a vă asigura că este […]

 

 

 

 

1 comentariu

  1. Antoanela Marescu

    Vine primavara, apar articolele despre detoxifiere ….daca ar fii bune de ceva …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.