Despre zmeura si mure

Printeaza

ZmeuraIn privinţa gustului, dar şi când vine vorba de efectele terapeutice, puţine fructe se pot lua la întrecere cu ea. Conţine cantităţi impresio­nante de vitamina C, dar nici alte vitamine şi minerale nu-i lipsesc din compoziţie. Ca şi în cazul murelor, o cură durează două săptămâni, timp în care e bine să consumi 200-500 g de fructe zilnic, înainte să mănânci altceva.

Tine infectiile deoparte. Această calitate se datorează îndeosebi taninurilor pe care le conţin. Luptă cu infecţiile de tot felul, de la cele respiratorii până la inflamaţiiie tractului urinar, grăbind eliminarea bacteriilor care le cauzează.

Mentine colonul sanatos. Atât zmeura, cât şi murele ajută digestia şi previn afecţiunile colonului datorita abundentei de fibre. Fructele proaspete au efect laxativ.

Ceaiul, bun pentru stomac.  Preparat din o linguriţă cu frunze la 200 ml de apă, are efect dezinfectant, fiind indicat în caz de diaree, dar şi in tratarea ulcerului.

Te ajută să ajungi la o greutate sănătoasă – să slăbeşti sau să te îngraşi, după caz. Protejează ochii da­torită conţinutului de luteină. Stimulează asimilarea calciului, prevenind osteoporoza. Efectul depurativ le recomandă contra gutei, reumatismului, dar şi în cazul bolilor de ficat, inclusiv ciroză.

MureMure:

Dacă nu mergi la munte în drumeţii ca să le culegi din pădure, se găsesc de cumpărat, la tarabe sau în magazine. Negrul lor intens este dovada conţinutului crescut de resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură, bun contra afecţiunilor de tot felul, lată secretul gustos al unei vieţi lungi şi lipsite de boli grele!

Ajuta inimi. O cură cu mure creşte elasti­citatea vaselor de sânge, previne depune­rile de colesterol pe artere şi scade nivelul trigliceridelor. Sunt indicate persoanelor cu hipercolesterolemie, hipertensiune şi alte probleme cardiovasculare.

E lucru dovedit că te protejează de îmbătrânire, amânându-i mult şi bine primele semne, întăresc imunitatea, ţin departe cancerul. O cură durează două săptămâni, timp în care se consumă minimum 200 g de fructe pe stomacul gol.

Sunt bune la: constipaţie, colită gastrită, ulcer, ciclu menstrual abundent şi neregulat.

Nud oar delicioasele fructe, ci şi frunzele murului au calităţi medicinale. Odată ce s-au uscat, poţi prepara din ele un ceai bun contra tusei dacă îl bei; folosit extern (gargară), calmează durerile şi inflamaţiiie mucoasei gâtului. Ai nevoie de două linguriţe cu frunze uscate la o cană cu apă – după ce laşi zece minute la infuzat, strecoară şi bea 2-3 căni pe zi.

 

 


 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.