Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinuri rosii

Printeaza

Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinuri rosiiPrepararea vinurilor roşii este deosebită faţă de aceea a vinurilor albe. Tehnologia de obţinere a vinurilor roşii prezintă anumite particularităţi, cum ar fi eliminarea ciorchinilor şi zdrobirea boabelor pentru ruperea pieliţei precum şi fermentarea mustului împreună cu boabele zdrobite. Supravegherea fermentaţiei la vinurile roşii are o importanţă deosebită, deoarece de modul cum se face “macerarea mustuielii” depind culoarea şi substanţele tanice din vin.

După ce mustul a fermentat are loc “răvăcitulvinului roşu, adică separarea vinului nou, nefermentat complet, de pe boştină. Aceasta se face în momentul în care “căciula” (părţile solide ale mustuielii strânse la suprafaţa vasului în care a fermentat) se lasă şi începe limpezirea. Momentul răvăcitului diferă în funcţie de tipologia vinului dorit a se obţine, mai ales în funcţie de intensitatea culorii dorite şi a cantităţilor de extracte ce urmează a se obţine.

Unele vinuri roşii se pot obţine prin procedeul cunoscut sub denumirea de macerare carbonică“. Prin acest procedeu boabele de struguri se pun întregi în vasele de fermentare. Boabele întregi de deasupra le sparg pe cele de jos. Se umple vasul de fermentare ermetic închis cu bioxid de carbon şi se lasă să fermenteze şi să se macereze între 8 şi 20 de zile. Restul operaţiunilor sunt identice cu cele pentru vinificaţia clasică a vinurilor roşii.

 

Zdrobirea strugurilor

  • zdrobirea strugurilor pentru eliminarea ciorchinilor şi obţinerea mustuielii
  • transferul “mustuielii” în vasele pentru fermentare

Fermentarea

  • alcoolică pentru macerarea mustuielii şi colorarea vinului
  • remontarea / răvăcitul
  • scurgerea vinului şi presarea boştinei
  • (obţinerea vinului nepresat şi de presă)
  • eventual fermentarea malolactică

Maturarea / Invechirea

  • vinul nepresat se poate amesteca cu cel de presă
  • grijă deosebită pentru tratamentele recomandate
  • filtrare, tragere la sticle sau vase pentru învechire

Incoming search terms:

  • cum se face vinul
  • cum se face vinul rosu
  • prepararea vinului rosu
  • reteta vin
  • vreau sa fac vin de casa

4 comentarii

  1. Foarte interesanta chestia asta

  2. As vrea sa stiu timpul de macerare a vinului feteasca neagra

  3. E bine de stiut, dar cam slabut articolul

  4. Avem nevoie de informatii ce tin de timpul necesar fiecarei operatiuni in parte, s-ar intelege mai bine tehnologia producerii vinului rosu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.