Despre varza

Printeaza

Despre varza. Varza este o legumă care a fost cultivată şi consumată în întreaga lume încă din zorii omenirii. Se prezintă sub cele mai diverse forme, mărimi şi culori, iar în fiecare sezon se găsesc alte sortimente.

Varza nu este socotită chiar cea mai grozavă legumă. Nu are o reputaţie prea bună fiindcă mulţi dintre noi îşi amintesc fără nici o plăcere de varza fiartă de la cantina şcolară.

Varza poate fi absolut delicioasă dacă e gătită în mod corespunzător.

Varza tânără e delicioasă fiartă în aburi şi preparată cu unt; varza albă, tare, e nemaipomenită dacă o radeţi şi o adăugaţi într-o salată coleslaw; varza chinezească merge de minune cu legume prăjite în stil chinezesc; bine-cunoscuta varză de Savoia e minunată dacă o preparaţi cu usturoi şi seminţe de fenicul; varza de Bruxelles merge foarte bine cu costiţă şi castane;  varza neagră italienească (cavolo nero) e singura care merge cu ulei de măsline extravirgin proaspăt preparat; iar varza roşie gătită cu mere şi oţet balsamic este ceva cu totul deosebit.

La fel ca rudele ei, broccoli şi conopida, varza este o legumă foarte sănătoasă deoarece conţine vitamina C, vitamina K, acid folie şi diverse alte substanţe nutritive, inclusiv sulf, benefic pentru ficat, păr şi piele.

Pentru a profita la maximum de aroma verzei şi de elementele nutritive, aveţi grijă să nu o lăsaţi să fiarbă prea mult.

  • Dacă varza arată puţin cam ofilită, îndepărtaţi frunzele exterioare; cele de dedesubt vor fi tari şi frumoase.
  • Dacă puneţi varză într-o salată, aveţi grijă s-o tăiaţi cât mai subţire posibil, altfel poate fi , dificil de mestecat.
  • Nu fierbeţi varza prea mult fiindcă riscaţi ca toată aroma şi toate substanţele nutritive să treăca in apă. Pe de altă parte, varza călită va deveni mai moale şi mai gustoasă cu cât o căliţi mai mult, fiindcă bunătăţile din ea n-au unde să se piardă.
  • Varza merge foarte bine cu costiţă, fructe uscate, oţet, rozmarin, unt şi sos de soia.

 

Retete cu varza:

Morcovi cu varza dulce

Salata de varza cu morcov

Salata de varza cu morcov din: varza, morcov, ceapa, ulei, zeama de lamaie, marar, sare, piper. Ingrediente: 1/2 varză albă 1 morcov mare 1 ceapă ulei zea­mă de lămâie (oţet) mărar sare piper   Mod de preparare: Varza se curăţă, se spală si se taie fideluţă. Se freacă apoi cu puţină sare, ca să se […]

Varza acra cu ciuperci

Salata de varza acra

Salata de varza acra din: varza, cimbru, boia, ulei, piper. Ingrediente: 1 varză acră mică 1 linguriţă de cimbru boia ulei piper   Mod de preparare: Varza se spală cu apă călduţă, se taie mărunt. Se amestecă cu cimbru şi se adaugă ulei, boia, piper, după gust.   Pofta buna!

Placinta cu varza dulce

Placinta cu varza dulce

Placinta cu varza dulce din: foi de placinta, varza, cimbru, ulei, sare, piper. Ingrediente: foi de plăcintă 1 varză mare 1 pahar de ulei cimbru piper sare   Mod de preparare: Varza se taie fideluţă, se freacă cu sare, se lasă 20-30 de minute şi se stoarce bine. Se căleşte în ulei încins, se adaugă […]

 

Pofta buna!

 

Incoming search terms:

  • varza neagra

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.