Despre uleiuri

Printeaza

Despre_uleiuriUleiul de struguri

La fel ca şi uleiul de măsline, are multiple efecte terapeutice dacă este obţinut prin presare la rece. Seminţele de struguri din care se extrage uleiul * conţin zinc, cupru, seleniu, vitamina E şi elemente care contribuie la întărirea imunităţii organismului. Se recoman¬dă consumul lui în salate, sosuri sau mâncăruri preparate la rece.

Uleiul de rapiţă

Nutriţioniştii consideră că uleiul, de rapiţă este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit. Are un conţinut redus de grăsimi saturate şi o cantitate mare de grăsimi mononesa- turate, de acid alfa-linolenic şi grăsimi Omega 3. Este recomandat şi pentru prăjit, dar numai la temperaturi de maximum 220°C. Dacă se depăşeşte această temperatură, sunt distruşi nutrienţii cu efecte pozitive pentru sănătate. Un avantaj al acestui ulei este faptul că are un termen de valabilitate destul de mare.

Uleiul de porumb

Este sănătos cel extras prin pre¬sarea la rece a germenilor de porumb. Conţine vitamine din complexul B, vitaminele C, D, E, fosfatide, fier, mangan, cupru, crom, aluminiu. Este indicat la gătit, atât pentru coacere, cât şi pentru prăjire. Nu are un gust specific, drept pentru care nu se remarcă în mâncare.

Uleiul de palmier

Conţine vitamina E, beta-caroten, dar şi fitochimicale care protejează organismul de acţiunea radicalilor li¬beri. Uleiul de palmier are o rezistenţă naturală la oxidare, drept pentru care este un ulei mai sănătos şi mai sigur pentru gătit şi prăjit

Uleiul din nucă de cocos

Uleiul de cocos furnizează organismului energie şi oferă multi¬ple beneficii, graţie acizilor saturaţi care ridică nivelul de lipoproteine cu densitate mare din organism şi scad colesterolul rău, stimulând imunita¬tea şi luptând împotriva îmbătrânirii. Uleiul de cocos ajută la creşterea metabolismului şi implicit la pier¬derea în greutate. Este recomandat pentru gătit de mulţi nutriţionişti.

Uleiul de floarea-soarelui

Este tipul de ulei cel mai mult utilizat în gospodăriile din România. Acest tip de ulei are puţine grăsimi saturate şi este bogat în vitamina E. Pentru sănătate foarte bun este şi uleiul nerafinat de floarea-soarelui care abundă în acizi graşi polinesaturaţi. Este indicat” atât pentru prăjit, cât şi * / ‘ pentru gătit, dar şi pentru prepararea sosurilor pentru salate.

Uleiul de masline

In cazul acestui tip de ulei, există diferite varietăţi: extravirgin, virgin sau rafinat. Uleiul extra virgin de măsline este cel mai frecvent utilizat. Este indicat la prepararea salatelor, soteurilor, dar şi în compoziţia altor preparate culinare.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.