Despre Sumac

Printeaza

SumacIn medicina tradiţională chi­neză, se consideră că-gustul acru aduce pace corpului, el fiind asociat cu ficatul, organ considerat un centru al emo­ţiilor.

Bucătăria românească are doar câteva ingrediente care aduc în atenţie gustul acru şi niciunul nu este condiment, în schimb, în bucătăria din Orientul Mijlociu, un praf roşiatic, provenit din fructele arbustului Rhus coraria, dă un gust foarte apropiat de al lămâii salatelor, supelor şi cărnii.

In limba aramaică, o limbă moartă vorbită în Antichitate în Orientul Apropiat, sum- maq însemna roşu închis. Fructele arbuştilor înalţi de până la 10 metri încep să fie culese vara, când devin de un purpuriu intens. Din 10000 de arbuşti, se obţin aproxi­mativ 800 kg fructe care vor fi uscate.

Sumacul adaugă savoare pastei de năut (humus) şi salatelor pregătite în bucătă­ria arabă, dă culoare orezului şi kebabului preparate în Iran, Turcia sau Iordania. Poate fi presărat pe cartofi, fasole ori sfeclă sau intră în componenţa marinatelor pentru carne, sosurilor şi iaurturilor.

Acum mai bine de 2000 de ani, medicul, farmacologul şi botanistul grec Dioscoride a concluzionat că sumacul ar fi un bun diuretic şi ar comba­te flatulenţa, dacă este presă­rat pe bucate. Ca oricărui alt condiment, sumacului i s-au cercetat şi în zilele noastre beneficiile, adăugându-se următoarele concluzii:

  • are proprietăţi antimicrobiene şi antioxidante;
  • consumul acestor seminţe are efect hipoglicemiant, previne apariţia diabetului şi obezităţii.

Sumacul este întrebuinţat şi în industrie, întrucât ajută la tăbăcirea pieilor fine, de Cordoba, regiune în care sumacul creşte printre măs­lini.

Incoming search terms:

  • sumac proprietati

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.