Despre miere

Printeaza

MiereDespre miere. Deşi considerat un aliment banal ale cărui proprietăţi excepţionale pentru sănătate şi frumuseţe sunt, pe nedrept, neglijate, mierea nu ar trebui să lipsească de pe masa nimănui.

Datorită conţinutului mare de antioxidanţi, se crede despre miere ca întăreşte sistemul imunitar, conferă energie organismului, vindecă afecţiunile pielii, grăbeşte refacerea ţesuturilor, are efect antibacterian, iar la capitolul frumuseţe, mierea nu este întrecută nici de produsele cosmetice ale brandurilor de lux.

Astfel, mierea conferă elasticitate şi luminozitate pielii, îndepărtează petele şi atenuează ridurile, stopează căderea părului şi curaţă dinţii.

Mierea este un aliment cu gust dulce şi parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat şi culoare specifică, având un conţinut mare de zaharuri şi substanţe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.

În raport cu substanţele colorate care se găsesc în nectar şi care sunt pigmenţi vegetali – caroten, clorofilă, xantofilă -, culoarea mierii diferă de la incolor până la neagră.

Cu timpul, mierea îşi pierde culoarea iniţială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide. Mierea are o alcătuire complexă în care predomină apă şi substanţele zaharoase (în proporţie de 99%) şi un rest de 1% substanţe nezaharoase.

Cum apa caldă nu poate să fie considerată toxică, rezultă că definitorii pentru calităţile mierii (sau defectele ei în cazul în care este încălzită) sunt substanţele zaharoase care o compun: fructoză, glucoză, sucroză.

Un aliment cu puteri miraculoase

–  Ameliorează tusea: nu degeaba, majoritatea siropurilor şi preparatelor destinate calmării tusei şi tratării problemelor gâtului au în compoziţie miere. Pentru prevenirea problemelor care pot apărea în sezonul rece, în special în cazul copiilor, este recomandată o linguriţă de miere luată dimineaţa, pe stomacul gol, sau seara, înainte de culcare.

– Întăreşte sistemul de apărare al organismului:mierea are proprietăţi antioxidante şi antibacteriene, iar rolul său de întărire a sistemului imunitar este unul foarte apreciat.

– Leac antimahmureală: mierea conţine o cantitate mare de fructoză care are rolul de a accelera oxidarea alcoolului în ficat. Astfel, după consumarea unei cantităţi mari de alcool, este recomandată o cantitate generoasă de miere pentru a înlătura mai repede mahmureala.

– Recomandată sportivilor, înaintea antrenamentelor: mierea conţine glucoză, iar aceasta creşte rezistenţa fizică şi nivelul de energie. Astfel, sportivilor li se recomandă o linguriţă de miere înaintea antrenamentelor.

– Stopează căderea părului şi îi conferă strălucire: măştile pentru păr care au în compoziţie miere sunt dintre cele mai eficiente pentru stoparea căderii părului şi revitalizarea acestuia. Astfel, este recomandată aplicarea, cel puţin o dată pe săptămână, a unui amestec de miere, ulei din măsline şi gălbenuş de ou pe păr, inclusiv pe scalp pentru minim o oră.

– Ajută la vindecarea rapidă a rănilor de la nivelul pielii: datorită proprietăţilor sale antibacteriene, mierea acţionează ca un scut împotriva infecţiilor şi a bacteriilor dacă este aplicată pe tăieturile sau juliturile de la nivelul pielii.

– Curăţă dinţii: renunţaţi la obiceiul de a vă spăla dinţii după ce aţi mâncat miere, aşa cum obişnuiţi după consumarea unor alimente îndulcite cu zahăr, pentru că mierea nu are aceleaşi efecte asupra danturii ca şi zahărul, ba dimpotrivă. Mierea curăţă şi omoară germenii şi împrospătează respiraţia.

– Atenuează ridurile şi conferă elasticitate pielii: amestecul de miere şi suc de lămâie vindecă acneea şi ajută la refacerea pielii afectate de cicatricele acneice, precum şi la îndepărtarea petelor cauzate de soare sau de sarcină. Totodată, măştile cu miere, aplicate cel puţin o dată pe săptămână, sunt indicate în cazul tenurilor care au nevoie de hidratare, luminozitate, elasticitate.

Reţete eficiente cu miere şi scorţişoară

– Acnee – se aplică pe pielea afectată de acnee un amestec format din miere şi scorţişoară, care se lasă peste noapte, iar a doua zi se îndepărtează cu apă călduţă.

– Afecţiuni ale stomacului – mierea în combinaţie cu scorţişoară îndepărtează senzaţia de balonare şi reduce intensitatea durerilor de stomac.

– Răceală şi gripă – se bea o cană cu apă călduţă, miere (1 lingură) şi scorţişoară (1/4 linguriţă). Face bine la tuse şi curăţă sinusurile.

– Artrită – aplică o pastă din cele două ingrediente (o parte de miere în două părţi de apă călduţă plus 1 linguriţă cu pudră de scorţişoară) pe locul afectat şi masează încet. Experţii de la Universitatea din Copenhaga au efectuat un experiment în care 200 de persoane afectate de artrită au fost tratate timp de o săptămână cu o cană cu apă fierbinte amestecată cu o lingură de miere şi 1/2 linguriţă de scorţişoară pudră. Rezultatele au arătat că 73 dintre persoanele tratate au scăpat complet de dureri în interval de o lună.

– Indigestie– se ia o lingură cu miere presărată cu scorţişoară înainte de masă pentru a scăpa de aciditate şi a accelera procesul de digestie.

– Infecţii urinare – pentru a-ţi proteja vezica urinară, amestecă într-un pahar cu apă călduţă 1 linguriţă cu miere şi 2 linguri cu pudră de scorţişoară. Apoi se bea.

– Colesterol – adaugă scorţişoară (3 linguriţe) şi miere (2 linguri) în apă fiartă sau ceai verde şi apoi bea. Specialiştii citaţi de eva.ro susţin că nivelul colesterolului „rău” este redus cu până la 10% într-un interval scurt de numai 2 ore de la administrarea băuturii. Mai mult, studiile de specialitate arată ca mierea de albine naturală, dacă este consumată cu regularitate şi în cantităţi mici, ne scapă de problemele cu colesterolul.

 

Articol preluat de aici.

 

 

 


poate te intereseaza si:

retete

Miere de Floarea-Soarelui: Origine, Beneficii pentru Sănătate și Modalități de Utilizare

Miere de Floarea-Soarelui: Origine, Beneficii pentru Sănătate și Modalități de Utilizare. Mierea este un aliment natural cu o istorie îndelungată de utilizare și beneficii pentru sănătate. Originea Mierii de Floarea-Soarelui: Mierea de floarea-soarelui este produsă de albinele care colectează nectar din flori de floarea-soarelui. Această miere are o culoare deschisă, asemănătoare cu tonurile aurii ale […]

 

retete

Miere – Beneficii pentru sanatate, tipuri de miere

Miere – Beneficii pentru sanatate, tipuri de miere. Mierea de albine este un produs natural dulce, produs de albine din nectarul florilor sau din secrețiile plantelor. Este apreciată în întreaga lume pentru gustul său dulce și numeroasele beneficii pentru sănătate. Iată tot ce trebuie să știți despre miere: Beneficii pentru sănătate: Sursă de energie naturală: […]

 

 

 

Savurati!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.