Despre hrean (Armoracia rusticana)

Printeaza

Despre hrean (Armoracia rusticana)

Despre_hrean

Germanii şi danezii folosesc hreanul într-un sos pentru peşte, în timp ce în Marea Britanie e asociat cu tradiţionala carne de vită prăjită şi cu budinca de Yorkshire.

Hreanul are un gust puternic, desfundând sinusurile; uleiurile sale volatile sunt eliberate pe măsură ce rădăcina e răzuită, dar se evaporă rapid şi se pierd complet prin preparare.

Rădăcina proaspătă conţine calciu, sodiu, magneziu şi vitamina C. Uleiurile rădăcinii de hrean au calităţi antibiotice, extrem de folositoare pentru păstrarea mâncării şi pentru protejarea tractului intestinal.

Poate fi consumată sub formă de sirop, ca tratament pentru tuse şi bronşită.

Hreanul e o plantă robustă, cu o rădăcină lungă şi ramificată, iar în interior are o culoare albicioasă. Deasupra solului, tulpina groasă şi rotundă prezintă frunze ovale, ascuţite la vârf, de un verde deschis. Frunzele zdrobite degajă o aromă tare.

Hreanul emană o aromă iute şi puternică, asemănătoare muştarului. Decojiţi-l şi răzuiţi-l — cel mai bine cu un robot de bucătărie, deoarece sucul are un miros înţepător — şi folosiţi-l imediat pentru sosuri şi salate.

Sosul de hrean sau de ţelină e excelent pentru carnea friptă sau afumată.

Răzuiţi hreanul în salatele de varză sau presăraţi-l peste salata de roşii şi sfeclă murată, ori amestecaţi-l cu brânză topită, maioneză şi piure de avocado pentru sandviciuri.

Tăiaţi frunzele tinere şi adăugaţi-le in salată, apoi serviţi-o alături de peşte afumat.

Surplusul de hrean răzuit se păstrează cel mai bine în pungi sigilate puse în congelator.

Poate fi păstrat în acest fel timp de şase luni. Rădăcinile întregi spălate se ţin în oţet. Frunzele de hrean se pot păstra uscate.

 

 

 

 

 


poate iti place si:

Rasol de gaina in sos de hrean

Rasol de gaina in sos de hrean

Rasol de gaina cu sos de hrean din: gaina, morcovi, telina, ceapa, varza, cartofi, costita, otet, zahar, unt, faina, sare, hrean. Ingrediente: 1 găină sare 30 g hrean 200 g morcovi 2 telina 1 ceapă 1 varză 300 g cartofi 50 g costiţă afumată 1 lingură oţet zahăr 50 g unt 1/2 lingură făină   […]

sosuri

Sos cu hrean si smantana

Sos cu hrean si smantana din: hrean, paine, lapte, sare, piper, zahar, smantana, otet. Ingrediente: 1 lingura de hrean ras 100 g miez de paine lapte dulce sare piper zahar 2 linguri de smantana putin otet   Mod de preparare: Combinaţi 1 lingură cu hrean ras cu 100 g miez de pâine, muiat în lapte dulce. […]

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.